"Вiд ринку продавця до ринку покупця"

Олег ГРОМОВ
26 листопада 2010

ЦIНИ


Житло в жовтнi ще бiльше подешевшало 


Жовтень 2010 р. був позначений такою самою тенденцiєю на ринку житлової нерухомостi країни, як i вересень, - пропозицiя квартир та будинкiв перевищувала попит. У жовтнi в Києвi було оформлено 765 угод купiвлi-продажу вторинного житла. Це на вiдсоток менше, нiж у вереснi. На первинному ринку охочих придбати житло виявилося ще менше - укладено лише 213 угод.

Вiзитiвка столичних забудовникiв

Несподiванкою мiсяця стало те, що найактивнiше купували двокiмнатнi квартири (46% угод). Як вiдомо, найпопулярнiшими досi були однокiмнатнi.

Як i ранiше, найдешевший район Києва - Дарницький. Тут середнiй показник вартостi одного квадратного метра житла дорiвнює 1,398 тис. доларiв. Найдорожчим мiсцем проживання киян є Печерськ - 2,873 тис. доларiв на вторинному ринку житла i 2,4 тис. доларiв у новобудовах.

Позитивний факт на ринку первинної нерухомостi - щомiсяця збiльшується кiлькiсть нових квартир, якi здають в експлуатацiю з оздобленням. Наприклад, частiше став пропонувати таке житло вiдомий холдинг «Київмiськбуд». Це одночасно набагато знижує цiну на нове житло, адже вартiсть ремонтiв, що пропонують рiзнi компанiї, з часiв кризи не знизилась. А цiна оздоблювальних робiт навiть зросла.

Щодо цiноутворення на ринку нерухомостi, то так звана цiна пропозицiї (вторинний ринок) i цiна продажу стали ще бiльше рiзнитися. На думку першого вiце-президента Спiлки спецiалiстiв з нерухомостi України Iгоря Однопозова, покупцi дедалi активнiше торгуються i збивають цiну на 15 - 20% вiд запропонованої продавцями. А рiелторськi компанiї не лише Києва а й усiєї України вже не так «тримаються» продавця, як це було в докризовий час.

Якщо продавець виявляє неодноразове бажання утримувати цiну на одному й тому самому рiвнi, або навiть збiльшувати її, то з таким клiєнтом рiелтори розривають спiвпрацю.

Отже, ринок нерухомостi диктує свої умови i в жовтнi став ринком покупця, де часто можна дешево придбати житло на вторинному ринку.

Донецьк чекає зниження цiн

За даними деяких електронних ЗМI, чи не єдиною областю, де в жовтнi зростали цiни на житло, є Донеччина. Називалася навiть цифра - до 15% порiвняно з вереснем. Кореспондент «Урядового кур’єра» перевiрив цю iнформацiю з перших рук.

Як зазначила директор донецької фiрми з нерухомостi «А-Мега» Вiкторiя Андреєва, жодного пiдвищення цiн, тим бiльше на такий значний вiдсоток, в Донецьку немає. «Цiни не лише не зростали, а знизилися на 10% порiвняно з вереснем. Як продавцi, так i покупцi залюбки торгуються. Бiльша частина потенцiйних покупцiв чекає на ще бiльше зниження цiн на житло», - повiдомила вона.

За даними агентства «А-Мега», середня вартiсть однокiмнатної квартири в центральних районах Донецька складає 35 тис. доларiв, у «спальних» - 27 тис. доларiв.

Не зросли цiни на нове i вторинне житло i в Харковi (спостерiгалося незначне зниження - 0,36%). За даними харкiвських рiелторiв, охочих придбати житло вартiстю вiд 40 тис. доларiв практично немає. Покупцi «полюють» на недорогi квартири - до 27 тис. доларiв. Саме на них продавцi дещо пiдняли цiни - вiд 1 до 2%.

Купують переважно дешеве

За даними девелоперської компанiї «Магiстр нерухомiсть» (Днiпропетровськ), сьогоднi у мiстi надто мало пропозицiй якiсного житла. Але, мабуть, цього i не треба - днiпропетровцi, як i харкiв’яни, купують переважно недорогi квартири по 30 - 35 тис. доларiв. Проте Днiпропетровськ належить до тих небагатьох мiст України, де практика торгiв чомусь не прижилася. Отримати значну знижку, навiть реальному покупцевi, тут неможливо (максимально, що можуть скинути продавцi - 5%).

Нiчого не змiнилося й на ринку нерухомостi Oдеси. Так, за словами менеджера компанiї «Хаджибей» Свiтлани Бороменської, все залишилося на рiвнi вересня.

«Я б взагалi не виводила середню цiну на вторинне i первинне житло. Все залежить вiд дня продажу та його специфiки. Очевидно, що в новобудовах Одеси квадратний метр коштує вiд 950 до 1000 доларiв. Цiна квадратного метра на вторинному ринку складає вiд 850 (вiддаленiшi райони вiд центру) до 1300 доларiв», - зазначає вона.

Мiнiмальний спад цiн на житлову нерухомiсть у жовтнi спостерiгався у Львовi. Як повiдомляє керiвник компанiї «Ключ» Вiталiй Будай, порiвняно з вереснем житло стало дешевшим на пiввiдсотка. Однак у Львовi, попри «сплячий» ринок, також спостерiгається тенденцiя до слабких торгiв - виторгувати можна не бiльше 5% вартостi вторинного житла.

Утiм, придбати житло, яке коштувало до кризи 150 тис. доларiв, зараз не хочуть i за пiвцiни. В жовтнi квартири у Львовi пропонували вiд 50 до 100 тис. доларiв залежно вiд розташування щодо центру мiста.



 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua