"Віталій Комарницький: «Служимо українському народові!»"

Олександр БІТТНЕР
21 травня 2013

Полковник міліції
Віталій КОМАРНИЦЬКИЙ 

Учора Луганський державний університет внутрішніх справ імені Едуарда Дідоренка відсвяткував 20-річчя з дня свого заснування. Історія цього навчального закладу розпочалася 1993 року, коли вийшла Постанова Кабінету Міністрів  України про створення училища міліції. Про становлення і розвиток міліцейського вишу розповідає його ректор, доктор юридичних наук, професор, заслужений будівельник України, академік Міжнародної академії науки та практики організації виробництва, полковник міліції Віталій КОМАРНИЦЬКИЙ.

— Віталію Мар’яновичу, з чого розпочинався університет?

— Засновником і першим ректором навчального закладу був генерал-полковник міліції Едуард Олексійович Дідоренко, який на той час очолював УМВС України в Луганській області. Легендарна людина, ім’я якої відоме не лише в країнах колишнього Союзу, а й далеко за їх межами. Саме він визначив перспективні напрями діяльності спочатку училища, потім інституту, академії, а далі й університету, бо добре знав і  розумів зміст діяльності міліцейського вишу. За короткий строк генерал Дідоренко зумів створити потужний навчально-науковий центр, котрий ввійшов до числа найбільш успішних і динамічних наукових та освітніх установ східної України. Про це, зокрема, свідчить розвинена матеріально-технічна база університету, де за часи існування навчального закладу було зведено понад 50 тис. кв. метрів навчально-лабораторних, житлових та допоміжних приміщень, включаючи 25-метровий басейн, стадіон, спортивні майданчики, смуги перешкод, сучасну медичну частину, обладнану необхідною медтехнікою й устаткуванням тощо.  

У липні 2008 року в університеті відкрито музей Едуарда Дідоренка, в якому першого вересня проводять своєрідні уроки мужності, в ході яких вихованці можуть більше дізнатися про історію своєї альма-матер та її засновників.

— Ви очолюєте навчальний заклад з вересня 2007 року. Як розвивається університет нині?

— Сьогодні університет продовжує традиції, започатковані першим його ректором. Без перебільшення, ми виховуємо лідерів, які вміють не лише ставити питання, а й аналізувати його, розуміти та організовувати його вирішення. За роки свого існування навчальний заклад підготував тисячі випускників, серед яких народні депутати України, керівники державних установ, відомі вчені, держслужбовці, бізнесмени. Володіючи отриманим в університеті комплексом знань, випускники ЛДУВС є конкурентоспроможними і затребуваними на ринку праці, отож будують свою кар’єру не тільки в органах внутрішніх справ, а й в органах судової влади та юстиції, податкової адміністрації, місцевого самоврядування, нотаріату, відкривають власні справи.

Високу якість освітньої підготовки в ЛДУВС підтверджують і відзнаки вишу. Університет — переможець  Міжнародного академічного рейтингу популярності та якості «Золота фортуна», тричі лауреат рейтингу вищих навчальних закладів України «Софія Київська»,  лауреат всеукраїнських проектів «Національні лідери України» і «Флагмани освіти і науки України», Всеукраїнського видавничого проекту «Науково-освітній потенціал України». Три роки поспіль (2010, 2011, 2012)  ми входимо у десятку кращих ВНЗ за результатами всеукраїнського рейтингу «Компас» в номінації «За версією випускників». Минулого року ЛДУВС увійшов у п’ятірку кращих вищих навчальних закладів групи ВНЗ, де готують фахівців за спеціальностями «Право, правоохоронна діяльність, цивільний захист і безпека життєдіяльності» всеукраїнського рейтингу Міністерства освіти і науки.

Високопрофесійний науково-педагогічний колектив активно займається науковою діяльністю. Про результативність роботи науковців університету тільки за останнє десятиріччя свідчать сотні пропозицій і експертних висновків до проектів положень законодавчих актів України, сотні монографічних досліджень, підручників і навчально-методичних посібників. Вченими ЛДУВС розробляється сім цільових комплексних програм за трьома науковими напрямками, сформовано авторитетні наукові школи. Проведено близько 90 наукових міжнародних конференцій з актуальних проблем законотворчої та правоохоронної діяльності. Для участі в цих заходах до нас приїздять провідні вчені з Європи та США, які обов’язково читають лекції для курсантів, студентів та викладачів ЛДУВС ім. Е.О. Дідоренка.

— Але ж відомо, що не хлібом єдиним, а в нашому випадку — наукою живе людина. Розповідають, що ваш університет є кузнею творчих талантів…

— Курсанти і студенти ЛДУВС ім. Е.О. Дідоренка мають всі можливості реалізувати також свої творчі таланти. Скажімо, народний вокальний ансамбль «Лугарі» та народний ансамбль танцю «Гротеск» університету широко відомі не лише на Луганщині і по всій Україні, а й за межами нашої держави. Так само як і півфіналіст всеукраїнського вокального проекту «Голос країни» Сергій Юрченко, учасники всеукраїнського вокального шоу «Х-Фактор» Ася Кренєва та Ельдар Кабіров, віце-чемпіони Кубка Президента України, чемпіони Вищої естонської ліги КВК, учасники Прем’єр-ліги КВК у Москві команда «Другой мир». Загалом усі урочистості, присвячені пам’ятним датам, свята відбуваються за участю курсантів і офіцерів університету.

Авторитет та престижність вишу примножують і спортсмени навчального закладу — багаторазові призери й чемпіони України, Європи та світу із самбо і дзюдо Аліна Гізай, Роман Гончарук та Віталій Попович, 13-кратний чемпіон світу з гирьового спорту Роман Михальчук, бронзовий призер XXIX Олімпійських ігор у Пекіні з боксу у важкій вазі В’ячеслав Глазков. Водночас університет веде активну спортивно-масову роботу, сприяючи молоді Луганщини в проведенні змагань з міні-футболу, баскетболу тощо. Зокрема, традиційний для регіону чемпіонат з міні-футболу серед силових структур області пам’яті генерал-полковника міліції Дідоренка з 2012 року став всеукраїнським.

Що таке два десятиріччя для такого університету, як наш? Це тисячі випускників, сотні викладачів і співробітників, які проводять у його стінах більшу частину свого часу… Змінюються його вихованці і викладачі, змінюються керівники, вдосконалюються навчальні програми, підвищуються вимоги до спеціалістів… Але ідея служіння своєму народу, атмосфера храму науки і професійних знань залишається незмінною.

Докладнішу інформацію про Луганський державний університет внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка можна знайти на сайті www.lduvs.edu.ua.

Олександр БІТТНЕР,
«Урядовий кур’єр»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua