"Візьми в заводу грошей на корову!"

Олена ОСОБОВА
16 квiтня 2013

ДОСВІД

Біловодський маслоробний надає безвідсоткові позички селянам на купівлю худоби

Синусоїда розвитку тваринництва на Луганщині далеко не найкраща. Ще пару десятків років тому в краї налічувалося понад 192 тисячі голів великої рогатої худоби, а на початку цього року на всю область нарахували 15,8 тисячі. Не краще і статистика «виживання» молокопереробних підприємств краю: ще донедавна їх було 22, нині повноцінно працюють лише три. Отака собі «спайка» міста і села через проблеми з молоком. І ці показники ніяк не вирівнюються, представники статистики вже знають чи не кожну корову на кличку й на кожне теля покладають надію.

Як же  змінити ситуацію на краще? Представники Біловодського маслоробного заводу мають свою відповідь на це нагальне питання. Це підприємство з власних оборотних коштів видало позики на придбання корів селянам Біловодського, Марківського й Міловського районів на загальну суму вже понад 600 тисяч гривень. І це єдиний з молокопереробних заводів краю, який пішов шляхом інвестицій у власне майбутнє.

— А як же інакше? — щиро дивується голова правління ПАТ «Біловодський маслоробний завод» Валентина Чубенко. — Ми укладаємо договори, видаємо позики. Банки це роблять за ставкою 20—30%, ми — безкоштовно.

— А раптом людина купить корову, а молоко здаватиме не на ваш завод?

— Ні, це село, тут люди чесні, — упевнена Валентина Федорівна.

Вона каже, що за 37 років праці на заводі багато чого бачила. І на все життя запам’ятала той чорний день, коли зібрали в районах за день лише 97 літрів молока, в той час як виробнича потужність заводу дає змогу переробити 180 тонн молока на добу. Скорочувати виробництво? Не вихід. Чубенко шукала інші варіанти і натрапила в газеті на статтю про досвід роботи з людьми маленького молокозаводу у Львівській області. Тож тільки-но очолила виробництво, одразу вирішила теж запровадити таку практику підтримки населення. І робота вже дає результат. Завдяки співпраці із селянами за минулий рік заводчани зібрали понад 18 тисяч тонн молока й виготовили продукції на загальну суму понад 56 мільйонів гривень. Отак «працює» взаємодопомога!

— Ми збираємо молоко в трьох районах, тож даємо роботу селянам, — із задоволенням констатує В. Чубенко. — Платимо людям за молоко більше від встановленого урядом нормативу. А ще ми платимо «копійку» (іноді до 20 тисяч гривень на рік) сільським радам задля повноправної співпраці. Адже багато залежить навіть від того, яке місце вони визначать нашим молоковозам для збору сировини. Та й хто як не ми допоможе радам розв’язувати проблеми людей? У селі інакше не можна. 

Останніми роками кількість найменувань продукції заводу збільшилася з 8 до 52. Фото автора

ПРЯМА МОВА

Юрій ПРОНЬКО, 
голова Біловодської райдержадміністрації:

— У моєму розумінні розвиток сільського господарства в правильному напрямку — це баланс двох галузей: тваринництва й рослинництва. Переконаний, що тут має бути державне регулювання. Яке? Наприклад, маєш 20 гектарів ріллі — тримай 1 корову. Не виходить у тебе — поступися місцем людям, які вміють господарювати саме так.

Тваринництво дає змогу розв’язати багато проблем, головна з яких — зайнятість сільського населення. Бо ж нині з’явилися підприємства-«латифундисти», які понабирали по 150—400 тисяч гектарів землі й працюють, як космонавти. Привезуть техніку, три-п’ять днів попрацювали — і поїхали геть. А люди із села вимушені йти в центри зайнятості.

Та в галузі тваринництва утримання 5—6 корів, умовно кажучи, «дорівнює» одному робочому місцю. Плюс вплив на структуру посівних площ. Адже потрібні корми, і доведеться уникати того самого соняшнику, який руйнує ∂рунти. Це загалом надасть іншого розвитку галузі.

Не можна й неправильно в категоричній формі розвивати галузь сільського господарства тільки з точки зору рослинництва. Але тут потрібен державний важіль. Не допомога, не гроші, а порядне ставлення держави й приватного бізнесу.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua