Відома фраза — «Після виходу на пенсію життя тільки починається». А ось сама пенсія «починається» зі старту трудового життя, з внесків до Пенсійного фонду, які людина накопичує, аби мати забезпечену старість. Нині, коли пенсії стали персоналізованими, тобто коли під час їх обчислення застосовуються формули, у яких враховується ціла низка чинників — стаж, заробіток тощо, — у чималої кількості людей виникають запитання або навіть сумніви: а чи правильно мені нарахували пенсію, можливо, не включили (чи виключили) якісь аспекти…

«Урядовий кур’єр», плануючи редакційні «прямі лінії», на яких фахівці відповідають на запитання читачів, досить часто звертається до пенсійної теми. Але запитань не меншає. І всі вони потребують роз’яснень, а то й втручання посадовців. На черговій «прямій лінії» — «Пенсійне забезпечення громадян у 2013 році. Відповіді на актуальні запитання» — читачів консультував директор департаменту пенсійного забезпечення ПФУ Владислав МАШКІН.

Директор департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Владислав МАШКІНЧого чекати військовослужбовцям?

Олекса ШИЯН,  полковник, м. Київ:

— Мене цікавить постанова №161 від 13.03.2013 року, в якій сказано: встановити щомісячну додаткову грошову винагороду військовослужбовцю у розмірі, що не перевищує місячного грошового забезпечення. Що це за постанова і кого вона стосується?

— Вона стосується тих осіб, які нині проходять службу на посадах льотних і на посадах у флоті. Це грошова винагорода. Вона не передбачена в законі як складова заробітної плати чи грошового забезпечення військовослужбовців. Тому вона й не враховується при обчисленні пенсій. Навіть для тих військовослужбовців, які будуть виходити на пенсію і які одержували цю винагороду, вона не буде врахована при обчисленні пенсії. Бо для обчислення пенсії враховується виключно грошове забезпечення. Винагорода — це вже спосіб заохочення.

Володимир АЛЕКСАНДРОВ,  інвалід війни 2 групи, полковник у відставці, м. Київ:

— Мене цікавить питання, що стосується тисяч пенсіонерів силових структур. У травні минулого року в зв’язку з виходом постанови Кабінету Міністрів №355 від 23 квітня 2012 року військовий комісаріат передав довідки про розмір грошового забезпечення відповідно до постанови Кабінету Міністрів №1294 для перерахування пенсій. Але платять 10% премії, а військкомат дає 90%.

— Спробую пояснити порядок проведення перерахунку. Є стаття 63 Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». В ній зазначається, що у разі збільшення розміру грошового забезпечення для діючих військовослужбовців або введення нових додаткових видів грошового забезпечення проводиться перерахунок пенсій з урахуванням такого грошового забезпечення у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів. Це норма закону. Кабінет Міністрів ще в 2008 році прийняв постанову №45, в якій у першому ж пункті написано, що перерахунок проводиться у разі прийняття рішення Кабінетом Міністрів щодо підвищення грошового забезпечення діючих військовослужбовців.

Однак такого рішення щодо підвищення грошового забезпечення Кабінет Міністрів України з 2008 року не приймав. Що стосується таких заохочувальних виплат, як, зокрема, премії, то вони встановлюються за рішенням відповідних керівників, з огляду на результати роботи тієї чи тієї людини. Тому вона може бути як 90%, так і може не бути її взагалі, якщо, наприклад, людина погано працює.

Відповідно до постанови №1294 формується фонд оплати праці. При його формуванні враховується не менше ніж 10% премії. Тобто це не означає, що вона всім має бути виплачена. Комусь може бути виплачено 100%, а хтось може бути її позбавлений, бо одержав, наприклад, догану.

Згідно з постановою №355 не проводився перерахунок пенсій з нового грошового забезпечення. Ця постанова передбачала підвищення пенсій на певні відсотки з огляду на основний розмір пенсії, який є у вас на сьогодні.

Для того, щоб підвищити пенсії військовослужбовцям, у минулому році на виконання ініціатив Президента України було прийнято постанову №355, яка передбачала, що пенсія військовослужбовцям підвищується з 1 липня на 11 % від основного розміру їхніх пенсій, з 1 вересня — на 23% з урахуванням попереднього підвищення, і з 1 січня розмір підвищення має становити 35% від основного розміру пенсій. Тобто це не був перерахунок за 63-ю статтею закону. Це було окреме рішення Кабінету Міністрів щодо збільшення вашої пенсії на певні відсотки з певних дат.

— А чого можна чекати в перспективі?

— Як тільки буде прийнято рішення щодо збільшення грошового забезпечення, Пенсійний фонд відразу проведе перерахунок пенсій, врахувавши нове грошове забезпечення.

Віктор ЦИМБАЛЮК,  полковник медичної служби у відставці, м. Вінниця:

— Я в армії прослужив 27 років. Звільнений з військової служби через хворобу, якої зазнав під час проходження служби, — переніс інсульт, інфаркт. Я — інвалід другої групи. Мені МСЕК призначив інвалідність пожиттєво. Одержую пенсію за вислугою років, як і всі інші офіцери. Але якщо мої колеги, які не мають таких проблем зі здоров’ям, витрачають свою пенсію на те, щоб нормально жити, то я майже половину своєї мізерної полковничої пенсії витрачаю на ліки. Хоч за законом мені належать безплатні ліки, але таких, які мені потрібно, немає у військових госпіталях. Мені не підходять інші, крім тих, які порекомендували в інституті кардіології в Києві. Варто, щоб інвалідам 1, 2, 3 груп платили надбавки до пенсії хоча б 10, 20, 30%, з огляду на потребу в ліках. Включайте в план поправку до закону, треба виправляти таке становище.

 — Я вас розумію. Ми це питання опрацюємо обов’язково.

Пенсію можна отримувати і в банку, і на пошті. Фото Володимира ЗAЇКИ

Олена ПАВЛОВА,  м. Луганськ:

— Останнім часом пенсіонерам пропонують отримувати гроші в банкоматах. Але їх практично немає в селах, тож жителі витрачають гроші на проїзд до найближчого міста, де є банкомат. Та й почастішали напади на стареньких, які отримали через банкомат пенсію. То чому так мало в роботі з виплати пенсій використовують Укрпошту, коли листоноші приносять гроші стареньким додому, таким чином унеможливлюючи пограбування?

— Всі пенсіонери самі добровільно обирають один із способів одержання пенсій. Перший — доставка коштів додому через підприємство поштового зв’язку. Цей спосіб доставки є, так би мовити, стандартним. І тільки якщо пенсіонер звернеться з відповідною заявою, якщо він відкриє рахунок у банку — тоді пенсію отримуватиме на цей рахунок. І перший, і другий способи мають свої переваги і недоліки, але людина сама обирає той, який їй зручніший. Ніхто нікому нав’язати нічого не може.

Як виключити невигідні періоди?

Любов КУШНІРЕНКО,  м. Дніпродзержинськ:

— Я оформляла пенсію у вересні минулого року, уже за новим законом. Коли мені нараховували пенсію, не підказали, що можна із 2000 по 2012 рік виключити 5 років, у які в мене була низька зарплата. Чи можу я це зробити зараз, чи вже пізно?

— Оптимізація заробітку, тобто виключення невигідних періодів, проводиться автоматично. Зауважу, що навіть знаючи, які заробітки в яких роках були, вам важко буде самостійно визначити, який період для призначення пенсії вигідний, а який ні. Це автоматично робить відповідне програмне забезпечення через систему коефіцієнтів співвідношення вашої заробітної плати до заробітної плати по країні. Я подивлюся, що виключено, що ні, і ви отримаєте вичерпну відповідь з цього питання.

В. РЕШЕТНЯК,  м. Харків:

— Я працюючий пенсіонер за вислугою років. Чи можна під час переходу з пенсії за вислугою років на пенсію за віком по досягненні 60 років під час розрахунку нового розміру пенсії враховувати тільки той заробіток, з якого спочатку була нарахована пенсія, а стаж враховувати увесь? Тобто щоб у формулі враховувався тільки розмір стажу, а заробіток не мінявся?

— Коли вам виповниться 60 років і ви будете переходити на пенсію за віком, буде можливо обчислити її розмір з урахуванням страхового стажу, набутого після призначення пенсії за вислугу років, та не змінювати заробіток. Також ви зможете після досягнення пенсійного віку подати заяву про перерахунок пенсії за частиною 4 ст. 42 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» тільки з урахуванням страхового стажу без переведення на пенсію за віком. І в тому і в тому разі вам просто додадуть страховий стаж, а заробіток залишать той, який є у вас нині.

Аліна,  Волинська область:

— Моїй мамі виповнилося 55 років. Вона здала документи до Пенсійного фонду, а її не хочуть навіть посилати на комісію, тому що немає технологічних карт для підтвердження її пільгового стажу. А ці технологічні карти, як нам сказали в архіві, зберігаються не більше 5 років. Підприємство, на якому мама працювала, анульоване в 2001 році. Що нам робити?

— Це важка ситуація, коли немає підприємства і неможливо підтвердити пільговий стаж. Назвіть, будь ласка, прізвище вашої мами, подивимося, що можна зробити, і ви отримаєте відповідь.

Олександра Миколаївна:

— Чи стосується працюючих пенсіонерів новий порядок березневого перерахунку пенсій, той, що не враховує перерахунку пенсій в попередньому році?

— Березневий перерахунок пенсій стосується всіх без винятку. В будь-якому разі проводитиметься збільшення зарплати, з якої раніше було обчислено пенсію. Виняток може бути, тільки якщо вам пенсію обчислили з нового показника середньої заробітної плати.

— У мене була перерахована пенсія із заробітної плати за 2007 рік.

— Це не має значення. З 1 березня новий порядок перерахунку пенсій до вас буде повністю застосований.

М. КОЗАК, м. Бориспіль:

— Я отримую пенсію за вислугою років і працюю не за спеціальністю. Чи буде цей страховий стаж зарахований для обчислення розміру пенсії?

— Після досягнення пенсійного віку вашу пенсію за вислугою років буде перераховано з урахуванням набутого страхового стажу та, за вашим бажанням, заробітку. Звичайно, для цього вам слід звернутися до управління Пенсійного фонду за місцем проживання з відповідною заявою.

П. Р. НОВИК:

— Мені 38 років, і я визнаний інвалідом ІІІ групи від загального захворювання. Маю 6 років страхового стажу. Скільки потрібно мати страхового стажу інваліду ІІІ групи для отримання пенсії по інвалідності від загального захворювання?

— 38-річні інваліди ІІІ групи право на пенсію по інвалідності мають за умови  наявності на час настання інвалідності або на день звернення за пенсією 8 років страхового стажу.

Шахтарі просять осучаснення

Микола ТКАЧЕНКО, м. Красний Луч, Луганська область:

— У мене понад 25 років підземного стажу, пропрацював гірничоробочим очисного забою. Ветеран праці. Доки ж триватиме дискримінація таких людей, як ми, хто вийшов на пенсію більш як 10 років тому? Нині виходять на пенсію люди, які свого часу у нас в учнях ходили, і вони отримують пенсію удвічі більшу, ніж маємо ми. Все збираються нам осучаснити. Коли це буде?

— Справді, така проблема є, вона відома щодо різниці в розмірах пенсій для людей залежно від року їх призначення. Однак ви знаєте, що в міру фінансових можливостей ми її поступово розв’язуємо. В 2012 році було проведено перерахунок пенсії з 1 травня за новим показником середньої заробітної плати, тобто так зване осучаснення пенсій.

— Це був показник 2007 року, а ми зараз живемо в 2013-му.

— Так, але перший крок був зроблений. А в липні цього року був прийнятий новий закон, згідно з яким змінено порядок перерахунку пенсій з 1 березня кожного року. Тепер з 1 березня на коефіцієнт зростання заробітної плати в минулому році буде збільшуватися заробітна плата, з якої пенсія обчислена. Якщо раніше підвищення з 1 березня проводилось тільки тим людям, у яких не було ніякого підвищення пенсій у минулому році, то зараз це стосуватиметься всіх.

По суті, це буде свого роду осучаснення. Наприклад, зарплата в країні виросла на 10%, отже, не менше ніж на 2% має зрости й заробітна плата, з якої обчислюють пенсію. Якщо буде фінансова можливість — то можна буде збільшувати і на 10%, щоб ваша пенсія не відставала від тих, які призначаються нині. Також ми опрацьовуємо питання щодо можливості збільшення пенсій за сучаснішим показником заробітної плати.  

С. ОНИЩЕНКО,  м. Макіївка:

— Я 10 років пропрацював прохідником у вугільній шахті та 10 років перебуваю на інвалідності в зв’язку з трудовим каліцтвом, яке отримав на цій же роботі. Чи маю я право на пенсію незалежно від віку та чи матиму право на мінімальну пенсію як шахтар?

— Так, робота за професією прохідника у шахті з видобутку вугілля зараховується до 20-річного стажу, що дає право на пільгову пенсію незалежно від віку. Період перебування на інвалідності внаслідок трудового каліцтва та профзахворювання зараховується до пільгового стажу за тією професією, на якій отримане це каліцтво чи захворювання. Тобто у вас є 20 років пільгового стажу і ви маєте право на пільгову пенсію за нормами статті 14 Закону «Про пенсійне забезпечення».

Розмір пенсії буде визначено із вашого заробітку та стажу, і в будь-якому випадку вона не буде менша за мінімальну, встановлену для шахтарів (80% заробітної плати чи трьох прожиткових мінімумів, встановлених для непрацездатних осіб, з грудня це 2847 гривень, досі було — 2682 гривні).

О. ЗАКУШНЯК, м. Київ:

— Працював на Крайній Півночі з 05.01.1987 по 07.06.1988 року на одному підприємстві, а з 20.05.1988 р. по 15.12.1989-го — на іншому. Строковий трудовий договір укладав на період з 08.01.1987 по 08.01.1990. Чому мені не зараховано період роботи на Крайній Півночі з 20.05.1988 по 15.12.1989 у подвійному розмірі?

—Законодавством, що було чинне до 01.01.1991 року, встановлено, що якщо особа укладала строковий трудовий договір не менш ніж на три роки про роботу на Крайній Півночі чи у місцевостях, прирівняних до Крайньої Півночі, її стаж рахувався в пільговому обчисленні.

Ви уклали строковий договір з підприємством на 3 роки, але через рік і чотири місяці ви звільнилися з цього підприємства. Інструкцією того часу було передбачено збереження пільг в обчисленні стажу роботи у разі, якщо звільнення до закінчення терміну договору відбувалося у зв’язку з переведенням з одного підприємства на інше.

У випадках звільнення працівника з інших підстав пільги з обчислення стажу за роботу на Крайній Півночі на іншому підприємстві не зберігалися. Оскільки з підприємством, на якому ви працювали з 20.05.1988 по 15.12.1989, ви не укладали строкового договору, цей період зарахований до страхового стажу календарно.

О. РЯБКО,  Запорізька область:

— Чи можу я вийти на пенсію раніше на 5 років у зв’язку з тим, що маю посвідчення ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС 3 категорії (працював у зоні відчуження на ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи 35 днів у 1989 році)?

— Згідно із Законом «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» особи, які працювали у зоні відчуження в 1988–1990 роках  не менше 30 календарних днів, належать до учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 3 категорії.

Питання зниження пенсійного віку учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС врегульовані статтею 55 цього Закону, і, відповідно, дані норми передбачають, що учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 3 категорії, які працювали в зоні відчуження 30 і більше календарних днів лише в 1989 році, права на зниження пенсійного віку не мають.

Лідія Григорівна,  м. Київ:

— З 2 лютого 2011 року одержую пенсію, призначену відповідно до Закону «Про державну службу». Працюю з березня 2011 року (не державна служба і не наукова робота). Чи буду я отримувати пенсію державного службовця в повному обсязі, якщо:

1. перейду на роботу на інше підприємство (не державна служба і не наукова робота)?

2. влаштуюсь на державну службу?

3. влаштуюсь на наукову посаду?

— З 1 жовтня 2011 року змінено редакцію до статті 37 Закону України «Про державну службу», зокрема щодо виплати пенсії працюючим пенсіонерам — державним службовцям. Від факту роботи на певних посадах залежить, чи отримуватиме пенсію особа в повному обсязі чи тільки частину пенсії у розмірі, визначеному Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Зазначені зміни не стосуються тих пенсіонерів, яким до внесення змін до Закону України «Про державну службу» було призначено пенсію державного службовця та які станом на 1 жовтня 2011 року працювали. Це, зокрема, передбачено Наказом Міністерства соціальної політики України від 07.03.2013 року № 106 (зі змінами), зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 20.03.2013 року за № 441/22973.

Оскільки пенсія державного службовця призначена вам до внесення змін до статті 37 Закону України «Про державну службу» та на дату внесення таких змін ви працювали, при працевлаштуванні на будь-яку посаду в державний орган чи наукову установу виплата пенсії здійснюватиметься в повному обсязі.

Геннадій МАСАКОВ:

— При перерахунку у лютому 2008 року моєї пенсії державного службовця організація відмовилася включити в довідку про заробітну плату для перерахунку пенсії доплату за роботу в зоні відчуження, яка встановлена відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 10.09.2008р. № 831. Чи правомірні дії організації?

— Стаття 37-1 Закону України «Про державну службу» передбачає проведення перерахунку раніше призначених пенсій у разі підвищення розміру заробітної плати працюючим державним службовцям.

Востаннє підвищення зарплати державним службовцям проводилось з 1 лютого 2008 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13.02.2008 року № 45 і, відповідно, з цієї дати було проведено перерахунок пенсій державним службовцям.

Доплата, про яку йдеться, була введена після проведеного перерахунку і, звичайно, не могла бути включена в довідку про заробіток, яку видавала організація станом на 1 лютого 2008 року.

Бабуся йде в декрет

М. К.  НАВРОЦЬКА,  м. Яготин:

— Я працюю і якщо оформлю відпустку по догляду за онукою до досягнення нею 3-річного віку, чи зарахують цю відпустку до страхового стажу і чи не зменшить це розмір моєї пенсії?

— Якщо в цей період ви будете отримувати відповідну допомогу, весь час перебування у частково оплачуваній відпустці буде зараховано до вашого страхового стажу при призначенні пенсії. Отже цей період буде виключено із підрахунку заробітку, тому не зменшить розмір пенсії.

С. ГОРОВА,  м. Київ:

— У цьому році мій 28-річний чоловік помер. Ми маємо спільну дитину, якій сьогодні лише 5 років. Чи має моя дитина право на пенсію за втратою годувальника?

— Пенсію у зв’язку з втратою годувальника на дитину буде призначено, якщо ваш чоловік мав 3 роки страхового стажу. В іншому разі по допомогу потрібно звертатися до служб соціального забезпечення.

О. ШУШВАР,  м. Київ:

— Прошу пояснити:  чи можливо призначити пенсію за віком зі зниженням пенсійного віку як матері інваліда з дитинства без надання до управління Пенсійного фонду України за місцем проживання довідки про те, що дитина була визнана інвалідом до 6-річного віку?

— У разі, якщо дитина визнана дитиною-інвалідом після досягнення шестирічного віку, обов’язково надається висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що вона мала медичні показання для визнання її дитиною-інвалідом до досягнення шестирічного віку. Ця вимога чітко передбачена законодавством.          

Г.Д. ОЛЕКСІЄНКО,  м. Бровари:

— Чи буде при призначенні мені пенсії враховано час навчання в технікумі за радянських часів?

— Так. Періоди навчання в училищах, технікумах, вищих навчальних закладах зараховуються до стажу при обчисленні розміру пенсії, якщо вони мали місце до січня 2004 року.

 В. Р.  СВІЦЬКА,  м. Київ:

— Я отримую пенсію по інвалідності і маю на утриманні 9-річну дитину. Чи маю право на надбавку до пенсії?

— Так. Звичайно, якщо ви не працюєте, то маєте право на надбавку до пенсії на утриманця.

Для цього вам слід звернутися до управління Пенсійного фонду за місцем проживання з відповідною заявою та трудовою книжкою. Крім того, потрібно надати довідку житлового органу про спільне проживання з дитиною та свідоцтво про її народження.

Т. О.  САПЕРНИЙ,  м. Ніжин:

— Чи обов’язково для призначення пенсії надавати довідку про заробіток за 5 років?

— Ні. У разі, якщо ваш страховий стаж після липня 2000 року становить не менше 5 років, така довідка надається лише за вашим бажанням. Суми, зазначені в ній, мають бути підтверджені первинними документами.

Якщо ж ви не бажаєте надавати довідку, розмір пенсії буде обчислено виключно за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку.

ДОСЬЄ «УК»

Владислав МАШКІН. Народився 1979 року. Закінчив Національну юридичну академію України ім. Я. Мудрого у 2001 році, юрист. Заслужений працівник соціальної сфери України. Нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, відомчими відзнаками Мінпраці, Пенсійного фонду. У Пенсійному фонді — з 2001 року. Обіймав посади головного спеціаліста, заступника начальника юридичного управління, заступника директора департаменту пенсійного забезпечення. З 2007 року — директор департаменту пенсійного забезпечення.

«Пряму лінію» підготувала і провела Інна КОСЯНЧУК, «Урядовий кур’єр» 

ПРЕС-ЦЕНТР «УК»

 З питань органiзацiї та проведення «прямих лiнiй» i «круглих столiв» «Урядового кур’єра» звертатись до керiвника прес-центру Анни ШИКАНОВОЇ на електронну адресу: imrich@ukcc.com.