"Владо, стань прикладом для інших"

Микола ПЕТРУШЕНКО
13 травня 2014

Читачі, що відгукнулись на публікацію («УК», 6. 05. 2014 р.) «Нагороди, за які має бути соромно», звернули увагу (і, погоджуюсь, цілком справедливо) на одне упущення. Чому, запитують, автор не прирівняв нагороди і почесні звання наших високопосадовців та народних депутатів до російських відзнак «За Крим»? Адже ті й інші вручено за розвал. Страшне за суттю порівняння. Але що заперечити?

Хто сьогодні може сказати добре слово про керівників держави останніх двадцяти років? Яке звершення пов’язане з іншими прізвищами? Чому частина з них втікає за кордон? Кого не пригадають — обов’язкового у зв’язку з власним збагаченням за рахунок оббирання підданих. Багатство держави розтягнули на власні подвір’я і вивезли поза межі країни. Це ті, що на трибунах величають себе патріотами і закликають громадян служити Батьківщині. Люди з подвійною мораллю закріпились у владі не для служіння народу, а для перетворення його на рабів. Тож не випадково, коли хочуть дати комусь найгіршу характеристику, його порівнюють або з якимось екс-президентом, або з депутатом.

Нерідко всі невдачі останніх років пояснюють браком досвіду в управлінців вищого рівня. Із цим важко погодитися. Бракувало не кваліфікації — совісті. Бал правила аморальність. До влади рвались, аби грабувати, влаштовували у міністерствах сауни, а при міністерствах — малі підприємства…

Вибух народного гніву — результат правління не лише останнього президента. Його попередники закладали основи системи гноблення і приниження. Обіцяли лікарні майбутнього, а довели країну до вимирання. «Коли потрапляєш в цю систему, — якось розповів один посадовець, — або служиш їй, або тебе викидають і топчуть».

Чи не тому високопосадовці підбирали собі помічників не за рівнем кваліфікації, а за ступенем особистої відданості, а у партійні виборчі списки депутатів вносили дружин, синів, охоронців тощо? Ось і правили, як «шеф велів». Народ вимагає очищення влади. Ті, що погрузли в корупції, тримаються за свої привілеї, нехтуючи інтересами держави. Збурення, яке виникло в суспільстві, гасити нікому. Адже в державі, як з’ясувалось, немає авторитетів, яким би вірили люди. В державі немає посадовців і депутатів, готових іти до людей і роз’яснювати їм політику влади. Дожились до того, що «слуги народу» бояться спілкуватись із народом.

Їм нічого сказати у відповідь на численні запитання. Вони не можуть заявити: «Роби і живи, як я!» Бо за кожним — награбоване народне добро. Отже, інтереси представників вищих ешелонів влади і народу не збігаються. Вони йдуть різними дорогами.

Біда і в тому, що в межах партійних квот позвільняли й тих нечисленних чиновників, які намагалися служити чесно. Тому порядні люди навіть думати бояться йти у владу. А без них нам державу не відродити.

Україна — на порозі виборів. У списках претендентів на посаду президента, міських і селищних голів, керівництва столиці дуже багато тих, хто вміє пристосовуватись, використовувати біль держави у власних інтересах. Вони обіцяють. Як робили це уже не один раз. Чого досягли — бачимо на руїнах столичного Майдану, в понівечених містах Донбасу.

Завдяки їхнім «старанням» Україну перетворили на територію для збуту іноземної продукції й викачування дешевої робочої сили. Завдяки «старанням» представників влади останніх двадцяти років з Україною перестали рахуватись як із серйозною державою. Де розбрат, там завжди хтось намагається чимось поживитись. Тож на виборах кожен має думати, аналізувати, а не купуватись на чергові обіцянки політичних банкрутів. Нам потрібна влада, яка буде прикладом для всіх.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua