"«Власна справа» працює на майбутнє"

Інна ОМЕЛЯНЧУК
22 червня 2023

Роман Боровець із містечка Березне на Рівненщині за фахом технік-технолог ресторанного господарства. Про відкриття власної справи, пов’язаної з його професією, замислювався ще під час навчання в коледжі. Згодом багато й наполегливо працював, щоб заробити кошти й інвестувати їх в омріяну кав’ярню.

Ірина Лабкович із Вараша (праворуч) демонструє зразки текстилю для дому. Фото надав автор

Мрії здійснюються й під час війни

Наважився на це у воєнному 2022-му: каже, так підтримає економіку своєї громади, області, держави. А ще ризикнув попри традиційно величезну конкуренцію в громадському харчуванні в Березному.

Утім, уже 2023-го плече допомоги Романові підставила держава — через програму «Власна справа» урядового проєкту «єРобота».

«Звісно, я підготував бізнес-план розширення кав’ярні, через «Дію» завантажив усі необхідні документи, успішно пройшов співбесіду в обласному центрі зайнятості. Якщо відверто, особливих надій на мікрогрант не мав: звик у житті покладатися лише на власні сили та можливості. Проте отримав позитивне рішення Державної служби зайнятості, а невдовзі — й 250 тисяч гривень», — розповідає підприємець.

Коштом мікрогранту Роман придбав виробниче обладнання — еспресомашину й потужну кавомолку, оновив меблі. Тепер запрошує на роботу двох людей — як і передбачають умови гранту. Відшкодовувати грант не потрібно: кошти повернуться податками за кілька років розвитку власної справи.

Тим часом місцеві поціновувачі кави вже встигли помітити принаду саме цього місця, тож сформувалося постійне коло відвідувачів.

Підприємиця з Корця Оксана Августинович уже понад п’ять років розвиває аптечний бізнес. І теж вирішила скористатися програмою «Власна справа» задля його розширення й модернізації. Успішно пройшла ті самі нескладні етапи, що й Роман Боровець, — алгоритм єдиний. Кошти мікрогранту використала на додаткове обладнання, меблі та промоцію. А в укомплектуванні двох новостворених робочих місць допомогла служба зайнятості, де й відібрали відповідних фахівців.

«Бійся, але роби!»

Ірина Лабкович до війни понад три роки займалася швейним виробництвом: вона власниця двох ательє з пошиття одягу в містечку атомників Вараш. Утім, після 24 лютого 2022-го поставила бізнес на паузу.

…У відпустці з догляду за третьою дитиною пошила постільний комплект з натуральної якісної однотонної тканини, бо у своєму місті не могла, як кажуть, і вдень зі свічкою знайти щось подібне. Невдовзі отримала замовлення на такі комплекти від друзів, знайомих. Зрозуміла: попит на якісну натуральну білизну нікуди не подівся. Тому ризикнула й подалася на мікрогрант. Ці кошти дали змогу розширити виробництво та створити першу в місті виставкову кімнату — так званий шоу-рум. Тут демонструють відвідувачам зразки власної продукції (тепер це не лише постіль, а й халати, оригінальні рушнички та пледи). А поряд їх шиють: можна на власні очі побачити процес.

«Працюємо виключно з натуральними тканинами, без жодних домішок. Пропагуємо екологічне споживання натурального текстилю, який служить у рази довше, ніж тканини з використанням синтетики. Ще й здоров’я додає. Так, роботи в нас тепер багато, та ми діємо за принципом: бійся, але роби! Це саме те, що нині потрібно всім нам для перемоги», — каже Ірина.

Велика сила малих цифр

Ми розповіли три історії людей, що проживають у різних куточках Рівненщини. Людей, які одержимі власною справою. Які в складну годину не полишили Україну, а розвивають свій маленький бізнес, вчасно та сповна сплачуючи податки. До речі, окрім іншого, урядову програму спрямовано й на відбілювання бізнесу в різних галузях: той, хто досі працює по-чорному, не може претендувати на допомогу від держави. Як і на толерантне ставлення від суспільства. Ми ж бо усвідомлюємо: податки працюють на нашу перемогу.

«Саме малий бізнес,  ФОПи формують бюджет області вже на 44 відсотки: ось така велика сила, здавалося б, маленьких цифр. До того ж і 2022-го, й від початку 2023-го на Рівненщині стабільно зростає кількість підприємців — нині це додатково 3,5 відсотка. А податків ми всі разом сплачуємо майже на 25 відсотків більше», — каже начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль.

І наголошує: урядова програма «єРобота» — одна з унікальних можливостей отримати кошти на створення чи розвиток власного бізнесу в різних галузях. Треба тільки знайти свою нішу та звернутися за відповідним алгоритмом із передбаченим пакетом документів. Наполегливі та, якщо хочете, вперті в досягненні мети жителі краю так і роблять. Саме тому область серед лідерів в Україні за кількістю переможців у програмі «Власна справа» і торік, і нині. Так, лише з першого лютого претенденти отримали ще 210 позитивних рішень. Схвалені бізнес-проєкти передбачають створення 406 робочих місць.

Але це не єдина можливість знайти себе на ринку праці в буремний воєнний час, щоб і власну родину на плаву втримати, й державі прислужитися.     

Так, із 10 квітня почався прийом заявок з надання грантів для учасників бойових дій, осіб з інвалідністю та їхнього подружжя, які мають можливість отримати до мільйона гривень на створення або розвиток власного бізнесу.

І жителі області, й внутрішньо переміщені особи вже активно користуються ваучерами для опанування нових робітничих професій. Цю програму також адмініструє служба зайнятості: оплата ваучера в сумі до 26 840 гривень — з коштів Фонду загальнообов’язкового соціального страхування на випадок безробіття. Майже 200 осіб уже отримали ваучери, серед них вісім внутрішньо переміщених та двоє учасників бойових дій.  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua