"Волонтери і благодійники допомагають столичному шпиталю"

Ольга ПРОКОПЕНКО
25 листопада 2014

Історія Ануша, вихідця із далекої Індії, прозаїчна. Приїхав молодий індус навчатися до Києва. І закохався в Україну з першого погляду. Припали до душі відкритість і щирість українців. І хоч за тридев’ять земель на його повернення чекали рідні, спокійну і мирну країну не знайшов сил покинути. Тут одружився, народилося троє його діточок. Вони себе вважають щирими українцями.

Досі не може збагнути Ануш: як так могло трапитися, щоб на державу, яка полонила його серце 20 років тому миролюбністю, так підступно напала сусідня? Україна для чужоземця стала другою батьківщиною. Нині, в час скрути, він, одначе, не збирається тікати. І пояснює це просто: «Для моїх дітей Батьківщина тут. І вони мають нормально жити там, де народилися. Моя сім’я цей вибір зробила давно. Тому разом із компаньйоном вирішили надати першу партію благодійної допомоги Головному військово-медичному клінічному центру — лікувальному закладу, що рятує життя солдатам, які захищають нас від ворога».

Ануш привіз до госпіталю ліки. Фото надане автором

Кілька десятків коробок з медикаментами та витратними матеріалами перемістилися з автівки благодійників до фармацевтичного центру Головного військово-медичного клінічного центру (ГВКГ). Шприци, бинти, одноразові гумові рукавички, знеболювальні препарати, антибіотики — це невеликий перелік того, що було в передачі для пацієнтів шпиталю. Саме таких матеріалів щодня витрачають найбільше. Сюди прибувають поранені зі сходу. Щодня тут рятують життя тих, хто ледве не втратив його, захищаючи наші з вами життя.

Окрім Ануша та його колег, госпіталь має немало й інших помічників, які забезпечують поранених необхідним.

— За вісім місяців бойових дій на сході країни такі акції стали у шпиталі традиційними, — каже начальник Головного військово-медичного клінічного центру генерал-майор медичної служби Анатолій Казмірчук. — Хоч держава й забезпечує наш заклад усім необхідним, благодійники, волонтери, громадські організації, рядові громадяни щодня приходять з медикаментами, витратними матеріалами, щоб допомогти пораненим відновитися. Приємно констатувати, що поряд стільки великодушних людей, які не залишаються осторонь.

Зі слів заступника начальника центру з медичного постачання Головного військово-медичного клінічного центру полковника медичної служби Івана Гринчука, з початку дій у зоні АТО ГВКГ отримав благодійної допомоги на суму понад 30 мільйонів гривень. Потреба його в лікарських засобах становить 100 мільйонів гривень на рік. З різних джерел ці потреби вдається задовольнити. Зокрема велику кількість медикаментів виготовляють на місці. У складі ГВКГ функціонує фармацевтичний центр, до якого входять відділи рецептурно-виробничий, готових лікарських засобів, виробів медичного призначення та майстерня ремонту медичної техніки. Чисельність колективу — 63 особи, з яких лише четверо чоловіків-офіцерів, решта — жінки.

— Наш центр забезпечує засобами для лікування не лише хворих госпіталю, а й військові частини Києва, Борисполя, Броварів, Гостомеля, — розповів полковник медичної служби Іван Гринчук. — А ще на сьогодні частково забезпечуємо ліками військових в зоні АТО. Також надаємо вакцини й інші препарати для всіх миро?творців, які перебувають за межами нашої країни. Ми виготовляємо близько 200 тисяч флаконів ін’єкційних розчинів. Серед них є такі, які не можна купити готовими, бо їх слід виготовляти за індивідуальним приписом. Окрім того, виготовляємо м’які лікарські форми (мазі). Завдяки роботі фармацевтичного центру наша аптека з-поміж військових аптек вважається найпотужнішою.

Унікальність Центру в тому, що тут надають усі види медичної допомоги, окрім хіба що кардіохірургії, й немає пологового відділення. Якщо в регіональних медичних центрах спеціалісти не можуть з певних причин надати належну допомогу, то хворих везуть до Києва. Звичайно, все це можливо завдяки високому рівню матеріальної бази (обладнання), фахівців, забезпеченості лікарськими засобами. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua