"Яблучний неформат"

Ірина ПОЛІЩУК
14 вересня 2012

УРОЖАЙ 

До кінця місяця українські плоди мають подешевшати

Сьогодні на столичних ринках вибір яблук більш ніж вражаючий. Ціни різні — від 4 до 10 гривень за кілограм, залежно від якості яблук і розташування базару. Продавці вважають, що така вартість має задовольняти як заможних, так і не дуже багатих українців. Але багато покупців переконані, що ціни таки зависокі. Адже цього року і приватні, й промислові господарства зібрали чималий урожай. Тож яблука мають бути дешевшими. Чи варто розраховувати на зниження ціни, дослідив «Урядовий кур’єр». 

У доброго господаря фрукт не гниє

Урожай у яблуневих садах цього року почали збирати на кілька тижнів раніше, ніж у попередні. Щоб переконатися, що фрукти добре вродили, не обов’язково спілкуватися з експертами. Ще місяць тому достатньо було проїхатись найближчими селами і уважно подивитись на дерева в садах: вони були всипані соковитими плодами. Проте буквально місяць тому ситуація почала змінюватись — яблука, навіть ранніх зимових сортів, поопадали. Тепер весь урожай лежить на землі і гниє.  І це при тому, що зазвичай та ж пепінка ще до середини вересня висіла на дереві.

— Не знаю чому, але в цьому році яблука дуже рано почали опадати на землю і гнити. Тож узимку, боюсь, залишимось без цього смачного фрукту, — переконує продавець одного зі столичних базарів Валентина Маковій. — Я навіть зривала яблука і клала їх на зберігання, та коли через тиждень зазирнула до ящика, побачила багато зіпсованих. Тому тепер весь урожай везу на базар, щоб хоч за копійки продати. Самі подумайте: кіло яблук я «віддаю» за 6 грн, де це таке видано?! Мені ж треба ще купити квиток, щоб довезти їх до київського базару, та заплатити за місце — 30 грн в день. Щоб покрити свої витрати, скільки ж яблук мені треба продати?!

Урожай яблук багатий. Головне — вчасно його реалізувати. Фото з сайту ru.all.biz

Послухавши жіночку, подумала: отже, яблука не варто брати про запас. Бо де гарантія, що вони не зіпсуються через день-другий у мене вдома і це будуть дарма витрачені гроші.

А ось керівник проекту «АПК-інформ: овочі і фрукти» Тетяна Гетьман не поділяє думку експерта з народу. Вона вважає, що при нормальному підході до справи фрукти не гниють. Особливо коли йдеться про аграріїв, які закладають інтенсивні сади.

— Якщо виробник професійно підходить до процесу, дотримується всіх технологій, проблем із врожаєм не буде. Інакше навіщо цим займатись? — запитується фахівець. — Гниють у тих, хто не вміє вирощувати фрукти і зберігати. Щодо останнього зауважу, що у нас потреба у сховищах вирішена на 70—80%. Тож в Україні є де зберігати яблука, та й сховищ, де фрукти можуть безпечно зимувати, також вистачає. Взагалі в цьому році ми збираємо рекордний урожай яблук і пов’язано це з початком плодоношення інтенсивних садів, закладених 3—5 років тому. Погодні умови, загалом, сприяли гарному врожаю: дерева не постраждали від зимових морозів. Та й від засухи товарні яблука не постраждали. Нині вже збирають і осінні сорти, і фрукти дуже якісні.

В очікуванні цінопаду

Статистичні прогнози підтверджують слова експерта. Так, якщо в 2011 році в Україні зібрали 960 тис. тонн яблук, з яких 400—420 тис. — сортові, які пішли на продаж у рітейл, то нині очікується більший урожай, тобто позначку в 1 млн точно перетнемо. Фермери планують зібрати приблизно 1 млн 100 тис. тонн. Із них кількість сортового яблука буде, напевно, в межах тогорічних показників, можливо, трошки більше — в межах 440—450 тис. тонн.

— Цього року яблука в Україні вродили фактично у всіх регіонах, — зазначає експерт овочевого ринку «Українського клубу аграрного бізнесу» Ігор Стрелюк. — Щодо Криму: торік тут збирали рекордні врожаї. Нині подібного не буде, проте яблук все-таки вистачає.

У цьому році, вважають експерти, проблема з яблуками полягає не стільки в самому врожаї, скільки в його реалізації. Фруктів на внутрішньому ринку буде багато, проте купівельна спроможність українців обмежена. Плюс до всього, в цьому році Польща теж зібрала непоганий врожай — 2,8 млн тонн. Загалом 95—98% усіх імпортних яблук в Україну завозять саме з цієї країни. Тож іноземні яблука в ціновому плані «тиснутимуть» на вітчизняні й не даватимуть їхній ціні зростати.

— Сьогодні продають так звані червоні сорти: «Слава  переможцю», «Гала». Їхня вартість подібна до торішньої: сортові яблука коштують від 3 до 4 грн (це відпускна ціна виробника) залежно від калібру, — каже Ігор Стрелюк. — Гадаю, наприкінці місяця відпускна ціна має трошки знизитись, до 2,50—2,60 грн за кіло. Відповідно й у роздріб вони трохи здешевіють. Проте найдешевші яблука продаються в супермаркеті. Сьогодні там проводять акції, під час яких і можна купити ці фрукти навіть по 4 грн, а то й дешевше. Оптова ціна на яблука в межах 4—4,50 грн. На невеличких базарах споживачі їх можуть купити приблизно за 5 грн. Можу спрогнозувати, що до кінця місяця вартість яблук має опуститись: ринок наповнюється і є тенденція до зниження ціни. Це типова ситуація, що у вересні-жовтні ціна на яблука мінімальна.

Не прогнозує цінових коливань на яблука і Тетяна Гетьман.

— Ситуацію з цінами регулюватиме імпорт, тож суттєвих стрибків не буде, — переконує експерт. — Якщо торік фермери продавали яблука по 7 грн, то в цьому ми прогнозуємо невеличке зниження — до 6 грн. Це ціна від виробника і плюс націнка торговельної мережі. Загалом в Україні під яблуневими садами приблизно 106 гектарів. Валовий збір оціночно майже 1,1 млн тонн, у Росії — 1,3 млн тонн, а в Польщі — 2,8 млн тонн.

За кордоном наших яблук не чекають

І якщо в минулі роки, щоб хоч щось заробити, наші виробники виходили на експорт, то цьогоріч подібне навряд чи можливе. Оскільки Росія, а саме до цієї країни здебільшого експортували яблука, вступила у СОТ, то на ринку нашого сусіда побільшає польських яблук, а вони якісніші за українські. В Євросоюзі наші фрукти теж не конкурентоздатні. В Україні мало господарств, які можуть пакувати чи калібрувати продукцію. Не у всіх ще є сортувальні лінії, тому за кордоном нашу продукцію не дуже чекають. Отже, виробникам потрібно буде продавати її лише на внутрішньому ринку. І це теж має відобразитись на ціні.

Якщо протягом сезону 2010 року було імпортовано майже 240 тис. тонн, то в 2011-му трохи більше 100 тис. тонн. Таким чином торік був найнижчий поріг імпорту цих фруктів до України. За прогнозами експертів, нині імпорт буде не набагато більшим, ніж того року.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua