"Як нам відстояти власні гаражі?"

Любомира КОВАЛЬ
20 серпня 2011

Чимало років тому ми — військовослужбовці та пенсіонери військового містечка — побудували біля своїх домівок гаражі й господарські будівлі, які використовуємо і понині. Стояли наші гаражі та сараї і нікому не заважали. Та ось нещодавно військова прокуратура Харківського гарнізону пред’явила позовні заяви про звільнення земельних ділянок, на яких стоять ці будівлі. Мотивували тим, що зайняли ми їх незаконно, а це є землі оборони і вони повинні використовуватися за призначенням.

Але ж ці споруди стоять там понад 10 років. Чому ж саме нині вирішили їх зламати, а землю звільнити? Як порозумітися з прокуратурою і судом? Чи є в нас шанс відстояти свої будівлі?

Ю. МІРОШНІЧЕНКО,
с. Первомайське Харківської обл.

Микола ЛИСИЙ,
заступник військового прокурора
Центрального регіону України,
полковник юстиції:

— Військова прокуратура Харківського гарнізону провела перевірку щодо дотримання посадовими особами військової частини А 2136 вимог земельного законодавства. В ході її було встановлено, що на території військового містечка № 2, яке розташоване в селищі Первомайському, мешканцями самовільно, без будь-яких дозволів, збудовано некапітальні споруди — гаражі й господарські будівлі — сараї, які споруджені та використовуються військовослужбовцями, колишніми військовослужбовцями і пенсіонерами, що проживають у цьому військовому містечку, для власних потреб.

Враховуючи, що військова частина А 2136 — склад зберігання ракетного палива, є одним з найнебезпечніших об’єктів на території Харківської області, на якому зберігаються високотоксичні компоненти відпрацьованого ракетного палива, особливо небезпечні хімічні речовини, у тому числі значна кількість агресивної летючої рідини — «меланжу», експлуатація фондів і територій даної частини, дотримання санітарних правил, норм пожежної безпеки потребує особливої уваги та контролю.

З урахуванням негативного прикладу надзвичайної події на військовому складі в м. Лозовій Харківської області і виявлених порушень законодавства військовою прокуратурою Харківського гарнізону пред’явлено позовні заяви про звільнення земельних ділянок, що відносяться до земель оборони, які у подальшому судом були задоволені й на даний час рішення суду перебувають на виконанні відділу Державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції Харківської області.

Відповідно до ст. 2 Закону «Про виконавче провадження» примусове виконання рішень в Україні покладається на Державну виконавчу службу. Відповідно до Закону «Про Державну виконавчу службу» примусове виконання рішень здійснюють державні виконавці. Тож з питань подальшого виконання рішень Шевченківського районного суду Харківської області вам необхідно звертатися до відділу Державної виконавчої служби Шевченківського районного управління юстиції Харківської області.
 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua