"Як врятувати онука від ігроманії?"

29 сiчня 2011

Кілька років тому в мене померла дочка. Нині зі мною проживає онук Олександр. Від матері хлопцеві у спадок залишився комп'ютер з Інтернетом. З того часу він не вчиться, не працює, а тільки дні й ночі проводить біля цієї машини. Повністю замкнувся в собі - ні друзів, ні навіть знайомих. На мої зауваження не реагує. Я дуже хвилююся за його психічний стан. Тому змушена була звернутися по допомогу до фахівця-психіатра за місцем проживання. Але він наголосив, що за законом начебто не має права без згоди самого Сашка його оглянути. А онук, звісно, зустрічатися з лікарем не має найменшого бажання. Чому в нас такі байдужі до людської долі закони? І чи це взагалі правда? Адже пропадає молода людина, яка мала б чогось добиватися у житті, створити родину, мати дітей. Що ж робити? Як врятувати хлопця?

Тетяна ГЕРАСЬКО, м. Київ

Наталія ЛУК'ЯНОВА, директор Державної соціальної служби для сім'ї, дітей та молоді:

- Спеціалісти Дніпровського районного у м. Києві Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді відвідали родину Герасько й провели бесіду з Олександром. Йому пообіцяли сприяння у працевлаштуванні, якщо хлопець матиме до цього бажання. Також поінформували про варіант подолання комп'ютерної залежності онука. Київським міським центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді організовані курси для підтримки сімей, в яких є особи з психозалежностями, в тому числі комп'ютерною залежністю (ігроманією). Ці курси безкоштовні й діють у різних районах Києва. Там можна поспілкуватися зі спеціалістами, отримати рекомендації психолога. За додатковою інформацією та допомогою рекомендую звертатися до Дніпровського районного у м. Києві Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді (м. Київ, бульвар Перова, 5-Б, тел.: 510-55-99, 512-23-48).

Щодо ваших побоювань за психічний стан онука повідомляю, що відповідно до Закону "Про психіатричну допомогу" (стаття 11) психіатричний огляд проводиться лікарем-психіатром на прохання або за усвідомленою згодою особи. Психіатричний огляд особи може бути проведений без її усвідомленої згоди у випадках, коли одержані відомості дають достатні підстави для обгрунтованого припущення про наявність в особи тяжкого психічного розладу внаслідок чого вона:

- вчиняє або виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих,

- не спроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність;

- завдасть значної шкоди своєму здоров'ю у зв'язку з погіршенням психічного стану в разі ненадання їй психіатричної допомоги.

Рішення про проведення психіатричного огляду особи без її усвідомленої згоди приймає лікар-психіатр за заявою, яка містить відомості, що дають достатні підстави для такого огляду. Із заявою можуть звернутися родичі особи, яка підлягає психіатричному огляду, лікар, який має будь-яку медичну спеціальність, інші особи. Така заява повинна бути подана у письмовій формі та містити відомості, що обгрунтовують необхідність психіатричного огляду і вказують на відмову особи від звернення до лікаря-психіатра.

В той же час умисне подання заяви про психіатричний огляд особи, що містить завідомо неправдиві або неточні відомості щодо стану психічного здоров'я особи, тягне за собою відповідальність, передбачену законодавством.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua