"Як зробити агропідприємство прибутковішим?"

Наталія БІЛОВИЦЬКА
9 лютого 2016

В умовах, коли економіка України ослаблена війною і переорієнтовується з російських на західні ринки, коли для наших підприємців відчинилися двері Євросоюзу, саме АПК може стати локомотивом розвитку країни. Однак нині середня врожайність у рослинництві України не перевищує 40 ц/га. І це за сприятливих погодних умов і на родючих землях.

На це насамперед звернула увагу фермер з Канади, керівник проекту IFC (Міжнародна фінансова корпорація) «Розвиток фінансування аграрного сектору в Східній Європі та Центральній Азії» Лія Сорока. За її словами, в Канаді цей показник може досягати 75 ц/га за менш сприятливого для аграріїв клімату і з гіршим грунтом. 

То що ж нам слід зробити? Державі — змінити систему, а сільгоспвиробникам — підходи до виробництва. Тут і стане у пригоді міжнародний досвід. Уперше в Україні започатковано проект, який сприятиме стабільному розвитку сільського господарства та зміцненню нашої позиції як країни-експортера на міжнародній арені. 

Україна на своїх родючих чорноземах може збирати не 40, а 70 центнерів пшениці з гектара. Фото Володимира ЗAЇКИ

У пригоді стане міжнародний досвід

Для керівників великих та середніх агропідприємств 12 великих міст України під егідою представництва Світового банку діє Всеукраїнська освітня програма «Точка росту».

У її межах на інтенсивних триденних навчальних семінарах експерти компанії одного зі світових лідерів із захисту рослин та IFC розповідають, як збільшити чистий прибуток з гектара сільськогосподарських угідь за допомогою інновацій та додаткового фінансування.  У програмі навчання такі дисципліни: фінансовий менеджмент, маркетинг, бізнес-планування, управління ризиками та ефективне використання інноваційних технологій.

Днями семінар «Точка росту» відбувся і для аграріїв Дніпропетровської області, які приїхали з різних районів. До речі, майже 8% аграрної продукції загалом і приблизно 10% валового збору пшениці, ячменю, насіння соняшнику збирають на Дніпропетровщині.

Тож нові знання і навички з управління сільгосппідприємствами допоможуть їхнім керівникам ще більше підвищити ефективність і прибутковість господарств. Для тренінгу організатори обрали 20 учасників (усього в Україні проект має охопити приблизно 250) — керівників передових господарств із високими економічними показниками, які можуть знайти у своєму щільному графіку три дні на навчання.

«Тут немає агрохолдингів, — пояснює критерії добору тренер проекту аграрний експерт і генеральний директор українського Клубу аграрного бізнесу Тарас Висоцький. — Не весь аграрний сектор готовий до точок росту, багато хто досі працює за технологіями 20-річної давності. Отже, фільтр легко побудувати».

Учасники семінару аналізували економічний стан свого господарства і вчилися будувати  оптимальну стратегію його розвитку, складали детальний SWOT-аналіз, визначали потреби у залученні додаткового фінансування і  вивчали переваги різних джерел фінансування. Розглядали питання успішної взаємодії з банками, постачальниками, іншими партнерами, агрострахування тощо. 

За словами Сергія Парменова, представника одного з вітчизняних банків, що кредитує ризикований аграрний сектор, гроші подорожчали. Банк фінансує агровиробників під 21—27% річних. Тому важливо підвищувати ефективність виробництва згідно з витраченими на нього коштами.

Де взяти фінансові інструменти

«В аграріїв багато практичних знань, але мало фінансових інструментів», — зазначає координатор навчальної програми «Точка росту» Наталія Гаврилюк. Саме тому на тренінгу цьому питанню приділяли багато уваги. Турбує проблема доступності до фінансування й аграріїв.

«На семінарі мене більше цікавлять фінансові механізми, питання інвестування і управління ризиками, гармонізації нашого виробництва, — розповідає генеральний директор ТОВ «Агрофірма Росток» Андрій Каліберда. — Так, ми розуміємо, що йдемо на зменшення врожайності й вищі ціни, адже вирощуємо органічну продукцію, яку постачаємо у Німеччину, Бельгію, Голландію. Вирощуємо соняшник, пшеницю, ячмінь, сою, ріпак, горох, коріандр. Наша продукція сертифікована не тільки в Україні — перебуваємо під наглядом європейських сертифікаційних органів. Чекаємо, коли в Україні зареєструють органічні засоби захисту рослин.  Що стосується кредитування, останній наш кредит віддали торік восени. Тепер гратимемо за європейськими цивілізаційними схемами, де ставки 2,5—3% і кредити у валюті. Звісно, в Україні валютне кредитування має менший відсоток, ніж гривневе. Але валютними кредитами краще користуватися тим, хто має і валютні виторги та  надходження на рахунки».

Лія Сорока вважає, що можна поліпшити систему кредитування в Україні й долучити до фінансування українських фермерів. «Хочемо допомогти з доступом до фінансування. Працюємо з банками і постачальниками, готуємо програму з агрострахування. Коли є страхування, всі банки можуть виміряти ризик. Коли розуміємо ризик, тоді фермер може взяти меншу ціну кредитування. Щоб система працювала добре, потрібне досконале законодавство, стабільна ситуація у країні. Інвестори хотіли б побачити, що система є, бажання є. Бачу там сонце і гарну дорогу. Україна близька до ринків, має значний потенціал, людей, освіту», — сказала керівник проекту IFC.

Що потрібно змінити? Щоб система працювала як годинник, має бути краща регуляція. Страхові компанії повинні мати гроші й платити у разі ризиків.  Також вони мають пропонувати різні продукти, щоб фермери могли обирати. 

«В Україні люди мають мало застави і не тримають повністю свою землю. Може, мають трактори, комбайни, — продовжує Лія Сорока. — Тому ми хотіли спробувати інші інструменти, які можуть допомагати на короткий термін».

Новий інструмент доступу до фінансових і матеріально-технічних ресурсів, який пропонує проект, — аграрні розписки. Законодавче забезпечення для них в Україні вже є. А механізм аграрних розписок опрацьовують із 2014 року в чотирьох пілотних областях України: Полтавській, Вінницькій, Черкаській та Харківській. Аграрна розписка — це угода між сільгоспвиробником-позичальником і кредитором, яким може бути дистриб’ютор, зернотрейдер, постачальник ТМЦ, банк. Кредит видають під заставу майбутньої продукції, повертають або постачанням цієї продукції, або грошима після її продажу. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua