"Яка вартість нашої труби?"

Віталій ЧЕПІЖКО
27 березня 2012

ГТС

До другого етапу оціночних торгів допущено три компанії
 

НАК «Нафтогаз України» за участю представників ЗМІ провела розкриття остаточних пропозицій конкурсних торгів на закупівлю послуг з оцінки вартості активів газотранспортної системи України, в тому числі підземних сховищ газу та об’єктів інфраструктури. Згідно з обраною процедурою двоступеневих торгів, до участі у другому етапі були допущені три компанії: ТОВ «Бейкер Тіллі Україна ЕК» (м. Київ, Україна, ціна пропозиції — 4,1 млн грн), компанія «Дафф Енд Фелпс» (м. Нью-Йорк, США, ціна пропозиції — 4,4 млн грн) і ТОВ «Ернст енд Янг» (м. Київ, Україна, ціна пропозиції — 5,92 млн грн).

Коментуючи цю подію, заступник голови правління НАК «Нафтогаз України» Вадим Чупрун сказав, що Україні треба знати, скільки реально коштує наша унікальна система з її транспортними можливостями, щоб визначитися з ефективною моделлю її використання. Найвагомішим критерієм відбору переможця є ціна і досвід проведення подібних робіт, проте комісія враховуватиме й інші чинники. Він також повідомив, що оцінку вартості ГТС треба здійснити до серпня 2012 року.

Оцінку газопроводу дадуть фахівці. Фото з сайту utg.ua

«Чотири-п’ять мільйонів гривень, щоб знати вартість ГТС, — не такі великі гроші», — зауважив чиновник. Літня дата актуальна ще й тому, що до липня Євросоюз має визначитися щодо фінансування модернізації газопроводу «Уренгой — Помари — Ужгород». Ідеться про кредит у 300 млн євро. Чупрун додав, що «Нафтогаз» паралельно готовий розпочати модернізацію газопроводу «Союз». Крім того,  оцінка ГТС потрібна й для створення тристороннього газотранспортного консорціуму у форматі Україна — ЄС — Росія.

Нагадаємо, що вітчизняна ГТС уже двічі оцінювалася. У 2007-му КК «Імідж» оцінила її вартість у $24 млрд, у 2009-му  КК «Увекон» — у $10 млрд. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua