ЗАЙНЯТІСТЬ

Топ-сім нововведень Закону «Про зайнятість населення»

Дарина МАНТЮК-КИРИЛОВА,
старший юрист ЮК «Алєксєєв, Боярчуков
і партнери»
для «Урядового кур’єра»

З  1 січня 2013 року набрав чинності Закон України «Про зайнятість населення». Відтепер нові правила гри на ринку праці відчує більшість українців, які працюють. Пропонуємо рейтинг його важливих нововведень, чинних з 1 січня 2013 року.

1. Послуги рекрутерів для людей стануть безкоштовними

Компаніям, які допомагають українцям працевлаштуватися (кадрові агентства, рекрутингові компанії тощо), заборонено брати плату за свої послуги з пересічних громадян. Тепер їхню роботу з підбору персоналу  оплачуватимуть виключно компанії-роботодавці. Ті компанії, які надавали не професійні послуги і заробляли тільки на гонорарах від громадян, вочевидь, будуть змушені або переглянути принципи своєї роботи, або вийти з ринку цих послуг.

2. Заборонено обмежувати вік кандидатів на вакансію

Оголошення про вакансії на кшталт «потрібен спеціаліст віком до 30—35 років» — поза законом. Закон уперше заборонив роботодавцям обмежувати вік кандидатів в оголошеннях про вакансії, а також пропонувати роботу тільки чоловікам або тільки жінкам. Таке нововведення може значно ускладнити компаніям пошук потрібного працівника. Роботодавець або рекрутингові агентства змушені будуть шукати потрібних співробітників, підбираючи кандидатів, ∂рунтуючись на надісланих резюме, а не встановлювати власні вимоги в опублікованих вакансіях. Але іншого виходу в них не буде, адже якщо вони порушать цю норму, їх оштрафують на 10 мінімальних зарплат, установлених на момент виявлення порушення. (Для довідки: з 1 січня 2013 року розмір мінімальної зарплати в Україні становить 1147 грн).

3. Чоловікам з дітьми допоможуть у працевлаштуванні

Розширено перелік категорій громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Зокрема це стосується чоловіків, які мають дітей до 6 років; самотніх чоловіків, які мають дітей віком до 14 років або дітей-інвалідів. Розширення переліку категорії громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, — позитивне нововведення, спрямоване на підтримку неконкурентоспроможних громадян.

Слід зазначити, що співробітників, які належать до цих категорій громадян, відповідно до закону, в компанії зі штатом від 20 співробітників має бути не менше 5%. Недотримання встановленої квоти тягне за собою штраф для роботодавця за кожну необгрунтовану відмову в працевлаштуванні у дворазовому розмірі мінімальної зарплати, встановленої на момент виявлення порушення. Нині за порушення в цій сфері для роботодавця передбачений штраф у розмірі чотирьох мінімальних заробітних плат. Так, розширивши перелік категорій громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, законодавець зменшив відповідальність за недотримання квоти таких громадян у компанії.

Сучасні технології дозволяють знайти вакансію доволі швидко. Фото Володимира ЗAЇКИ

4. Після 45 років — знову в університет

Якщо вам більш як 45 років і у вас є 15-річний страховий стаж, із 1 січня 2013-го можна отримати одноразовий ваучер, який дає право підвищити кваліфікацію або здобути нову професію. Вартість ваучера встановлюється у межах вартості навчання, але не більш як 10-разовий розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Оплата такого ваучера здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.  Це нововведення  стимулюватиме українців, старших за 45 років, які не можуть знайти роботу за фахом у зв’язку з непотрібністю їхньої професії, до зміни роду діяльності й подальшого працевлаштування.

5. Працевлаштованих безробітних не звільнять 2 роки

Держава береться зацікавити підприємства працевлаштовувати безробітних. Вона обіцяє, що для тих, хто візьме у штат людей з біржі праці, протягом року щомісяця компенсуватимуть фактичні витрати в розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Одна умова: безробітні мають працювати на підприємстві не менш як 2 роки. З одного боку, компенсація витрат, пов’язаних зі сплатою єдиного внеску, стимулюватиме роботодавців офіційно оформити трудові відносини. З іншого — застереження про те, що працевлаштування безробітних повинне здійснюватися на 2 роки і більше, може стати інструментом маніпуляції для несумлінних співробітників. Знаючи, що їх звільнення до закінчення цього терміну не вигідне роботодавцеві, колишні безробітні зможуть навмисне ставитися до роботи несумлінно.

6. Стажування запишуть у трудову книжку студента

Відтепер держава дозволила студентам не тільки проходити стажування за майбутньою професією на підприємстві, а й пообіцяла вносити дані в їхні трудові книжки. Це нововведення надає молоді додаткові гарантії для працевлаштування. Навіть у разі якщо стажування роботодавець не оплачуватиме, для молодих фахівців таке нововведення позитивне, адже запис про проходження стажування вносять у трудову книжку. Тож таке стажування не тільки  враховуватиметься у загальний трудовий стаж працівника, а й буде офіційним підтвердженням досвіду роботи.

7. Розмір максимальної допомоги з безробіття перевищить середню зарплату по країні

Максимальний розмір допомоги з безробіття становитиме чотири прожиткових мінімуми (з 1 січня 2013 року він становить 1108 грн). Так, безробітний в Україні щомісяця зможе отримувати до 4432 грн. Щоправда, у зв’язку з цим існує ризик, що реалізація цієї норми може істотно вдарити по кишенях платників податків.

КОМЕНТАР

Досвід і молодість дають результат

Петро БАРАШ,
голова правління
Рівненської облспоживспілки:

— Ми плідно співпрацюємо зі службою зайнятості. Зокрема нині в кооперативному секторі економіки області на дотаційних робочих місцях працюють 214 фахівців, лише торік нам як роботодавцям відшкодовано за «ротаційників» майже 2,5 мільйона гривень, а це істотна підтримка. До того ж, за допомогою служби зайнятості в 2012 році ми навчили 350 людей відповідних робітничих професій, і всі вони працевлаштовані в системі споживчої кооперації краю. Одне слово, якщо держава каже: бери й користуйся коштами, створюй нові робочі місця, то роботодавцям просто гріх було б не використати таку можливість.

З набуттям чинності нового Закону «Про зайнятість населення» наша співпраця, гадаю, лише розшириться. Адже він, зокрема, передбачає компенсацію витрат зі сплати єдиного соціального внеску за умови працевлаштування молоді на перше робоче місце та осіб віком від 50 років. Ми робимо ставку на обидві категорії працівників: молоді в нас майже 35 %, приблизно стільки ж фахівців, яким за 50. Бо лише розумне поєднання досвіду й молодості дає хороший результат. Тому тут уряд зробив правильні ставки. З нетерпінням чекаємо лише на прийняття підзаконних нормативних актів, які ввімкнуть зелене світло новому закону.