"Євробачення–2017 виходить на старт"

6 травня 2017

Сподіваємося, цими травневими днями через величезну телевізійну аудиторію світ пізнає  велику європейську Україну по-новому, плутати нашу державу з іншими стане складно вже навіть абсолютно аполітичним і далеким від географії «рабам  пульта і дивана».  Торішній тріумф Джамали в Стокгольмі наступного тижня сторицею конвертується в іміджеві здобутки гостинної і співучої країни,  яка попри війну здатна організовувати заходи  найвищого рівня. 

Церемонія урочистого відкриття пісенного конкурсу «Євробачення-2017» відбудеться цієї неділі на площі Конституції в Києві. За словами креативного директора події Сергія Проскурні,  локацію обрали невипадково. Адже саме вона дасть змогу світові побачити українську  столицю  сучасною й історичною водночас.  Площа Конституції — це будівля Верховної Ради,  урядовий квартал й унікальна пам’ятка архітектури — Маріїнський палац та  знаменитий оглядовий майданчик. «І тут ми б’ємо всі рекорди, тобто вперше за історію Євробачення червона доріжка буде не 100 метрів і навіть не 200, а 265!» — наголошують організатори.

Гості Євробачення охоче діляться першими враженнями. Фото з сайту radiosvoboda.org

Після того як кожна делегація пройде зоряний шлях в оточенні щасливої публіки, міжнародних фанатів і журналістів, учасники перемістяться на дах КВЦ «Парковий». Там відбудеться церемонія підняття прапорів країн-учасниць. Сама офіційна частина відкриття конкурсу буде канонічною і з яскравим українським акцентом.

Уже кілька днів на столичному Хрещатику працює офіційна  локація для фанатів, туристів, гостей міста та киян  Eurovision Village.

«Кожен, хто прийде сюди, зможе подивитися трансляції з головної локації Євробачення, відчути атмосферу свята та отримати багато позитивних емоцій, — зазначив, відкриваючи євромістечко,  Київський міський голова Віталій Кличко. — Упевнений, що ті, хто приїде до нас у гості, не хотітимуть від’їжджати й розказуватимуть потім вдома про найкраще місто у світі — Київ».

А директор пісенного конкурсу від Європейської мовної спілки Надя Буркгардт наголосила, що цьогорічне євромістечко на Хрещатику — найбільша в історії конкурсу фан-зона. Одночасно на його території може перебувати майже 12 000 людей. А протягом кожного дня — до 20 000 гостей конкурсу.

До речі, майже дві третини опитаних компанією Research & Branding Group українців упевнені, що країна гідно проведе Євробачення-2017.

У 50 відсотків жителів України сформувалося позитивне ставлення до пісенного конкурсу, негативне  —  у 7%, а для 35% громадян цей щорічний захід байдужий. Нічого не знають про Євробачення  4% опитаних.

Компанія зазначила, що позитивне ставлення до конкурсу більш характерне для жінок і молоді. Байдужість найчастіше виявляють люди за 60.Окреме питання стосувалося ставлення до того, що саме Україна в 2017 році проводить Євробачення. Позитивно це оцінили 49% опитаних українців, нейтрально-байдуже — 39%, негативно — 7%.

Нагадаємо, сам пісенний конкурс відбудеться в Міжнародному виставковому центрі на Лівому березі Києва 9—13 травня. У ньому візьмуть участь виконавці із 42 країн. Повернулися на конкурс Португалія (у 2016-му відмовилася від участі) і Румунія (у 2016-му її дискваліфікували за борги румунського телеканалу TVR (Televiziunea Romana) перед Європейською мовною спілкою). Водночас було прийнято рішення про відмову в участі Боснії і Герцеговині за борги місцевого мовця та Росії.

Мовець-організатор цьогорічного пісенного конкурсу — Національна суспільна телерадіокомпанія України. Телеканал «UA: Перший» здійснюватиме трансляцію наживо: перший півфінал — 9 травня о 22:00, другий — 11 травня о 22:00, фінал — 13 травня о 22:00.

Конкурс другий рік поспіль проходить за новою системою голосування, яка дає рівну вагу для журі та глядачів, тому журі не зможуть занизити оцінки телеглядачів і навпаки.

Тож хоч би хто що казав, буде цікаво. А спростувати  те, що подія вже давно зі звичайного пісенного конкурсу перетворилася на шоу, якому небезпідставно приписують політичне забарвлення, зможе лише найкраща пісня найкращого виконавця. 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua