"Євродепутати вірять у силу санкцій заради демократичної Росії"

Вікторія ВЛАСЕНКО
5 лютого 2021

Понад дві години євродепутати спілкувалися із представниками російської та білоруської опозиції під час онлайн-зустрічі «На захист демократії в Росії та Білорусі», які розповідали їм про свою боротьбу з диктаторськими режимами Володимира Путіна і Олександра Лукашенка. Громадські діячі й політики з обох країн закликали представників Європарламенту запроваджувати нові санкції проти авторитарних режимів. І не лише щодо топчиновників, а й керівників середньої ланки, які виконують накази згори фальсифікувати вибори, затримувати демонстрантів і журналістів, застосовуючи до них неадекватну силу.

Євродепутати від найбільших політичних фракції висловили підтримку тим, хто виходить на вулиці російських і білоруських міст, не втрачаючи надії на зміни у своїх країнах.

«Ми уважно стежимо за протестами в Росії, але розуміємо, що ваш шлях довгий і влада так просто не здасться, а жорстко опиратиметься», — сказав німецький євродепутат Міхаель Геллар. Він підтвердив, що Європарламент наполягатиме на розширенні санкцій щодо Білорусі через придушення владою протестів і щодо Росії через справу Навального. За його словами, до нового санкційного переліку мають потрапити бізнесмени-олігархи, які тісно співпрацюють з панівними колами.

Міхаель Геллар повідомив, що нова хвиля санкцій стосуватиметься й проєкту з будівництва «Північного потоку-2». «У нас у Німеччині є різні думки з приводу цього, але, на мою думку, настрої поступово зміняться і ми все-таки перекриємо цей путінський потік, застосувавши дієві санкції», — заявив євродепутат.

Проте інший євродепутат із Німеччини Сергій Лагодинський зазначив, що запровадження нових санкцій — «дуже складне питання», бо Європарламент може їх вимагати і робить це, але цього не достатньо. «Бо санкції мають ініціювати уряди країн-членів ЄС, а як я можу здогадуватися із власної інформації, Берлін і Париж поки що мовчать. Тому тут ні Європарламент, ні Єврокомісія, ні Боррель (Жозеп Боррель — Верховний представник ЄС з питань зовнішньої та оборонної політики.Авт.) нічого не в змозі зробити», — сказав Сергій Лагодинський. Він зазначив, що питання запровадження санкцій в ЄС дуже забюрократизоване і його треба перевести у політичну площину.

Жозеп Боррель перебуває у Москві з візитом, де він розмовляє з російським міністром закордонних справ Сергієм Лавровим про справу Навального і ситуацію в Україні. Кремль не раз закидав ЄС, що він втручається у внутрішні справи Росії. Сергій Лагодинський переконаний, що у справі Навального йдеться про європейську безпеку, бо опозиціонера було отруєно забороненою у світі хімічною речовиною, а підстави, на яких його затримали й заарештували, конфліктують із рішенням ЄСПЛ.

«Тож санкції — це не лише спроба когось виховувати, а й засіб показати, що ми не дозволяємо робити те, що суперечить європейським інтересам і цінностям», — наголосив євродепутат.

Серед багатьох політиків та експертів побутує думка, що Росії не потрібна демократія, бо вона не спроможна існувати в такому політичному режимі, й останні події там свідчать лише про переділ влади. Проте литовська євродепутатка Раса Юкнявічене заявила, що дотримується цілком протилежної позиції і вірить, що «росіяни можуть жити в демократії».

«Ваша російська пропаганда, всілякі там соловйови кажуть, що ми русофоби, але, гадаю, що найбільший русофоб — це Путін, бо він боїться власних людей», — заявила євродепутатка.

Візит Жозепа Борреля до Москви, обмін думками євродепутатів із російськими активістами важливий тому, що наприкінці березня на саміті глав країн-членів ЄС обговорюватимуть нову концепцію відносин з Росією.

До окупації Криму й війни на Донбасі рівень відносин Брюсселя і Москви був доволі високим. Сторони регулярно проводили двосторонні саміти, вели переговори про спрощення візового режиму й укладення широкої рамкової угоди. Проте 2016 року, коли стало зрозуміло, що Москва не збирається міняти своєї агресивної зовнішньої політики щодо України, в ЄС затвердили п’ять головних принципів, на яких мав базуватися його діалог із РФ. Серед них імплементація мінських домовленостей як ключова умова для перезаватаження відносин ЄС із Росією; збереження контактів з РФ у питаннях, які становлять інтерес для Брюсселя; поглиблення співпраці з країнами «Східного партнерства»; посилення стійкості до загроз у галузі енергетичної безпеки та гібридної війни; підтримка громадянського суспільства Росії та сприяння міжособистісним контактам.

Що змінить Брюссель у своїх підходах у спілкуванні з російською владою, стане зрозумілим після завершення візиту Жозепа Борреля до Москви, про підсумки якого він розповість на засіданні міністрів закордонних справ ЄС, яке має відбутися за тиждень.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua