"Європейські партнери схвально оцінюють політику змін, розпочатих українським урядом"

Оксана ГОЛОВКО
22 травня 2014

Європейський Союз, який два дні тому надав перший транш макрофінансової допомоги нашій країні 100 мільйонів євро, обіцяє і надалі фінансово підтримувати Україну. Підставою для таких дій слугуватиме початок реформ у різних сферах суспільного життя, зокрема реформи самоврядування.

Про це на загал сказав віце-президент Європейської комісії Сіім Каллас, який 20 травня взяв участь у розширеній нараді з питань децентралізації виконавчої влади, що відбулася в Мінрегіонбуді.

Високий гість поділився з аудиторією своєю оцінкою ситуації в Україні. З одного боку, завважив він, наша країна зіткнулася з неймовірними зовнішніми і внутрішніми труднощами, з другого — саме тепер перед нами відкриваються прекрасні можливості та перспективи, якими треба скористатися, щоб докорінно змінити свою державу. І Європа підтримає Україну в цьому.

Громадам ще належить оцінити переваги принципу субсидіарності, за яким, приміром, кошти на облаштування сільського ставка знайдуться у місцевому бюджеті, а не «подорожуватимуть» з Києва. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

За словами Сііма Калласа, найголовніша — правова реформа, оскільки вона передусім вивільнить потужну енергію українського бізнесу. Не менш важливі й адмінреформа та зміни в системі місцевого самоврядування, зазначив він. І хоча те, як краще управляти Україною, вирішувати самим українцям, віце-президент Європейської комісії рекомендує: змінюючи систему управління країною, керуватися знаменитим європейським принципом субсидіарності.

Віце-прем’єр-міністр Володимир Гройсман підкреслив, що ми рішуче налаштовані на безвідкладне проведення реформи. Вона грунтуватиметься на засадах Європейської хартії місцевого самоврядування — яскравого зразка місцевої демократії для країн-членів Ради Європи, до когорти яких входить і Україна. Децентралізація влади, яку започаткував нинішній український уряд, додав Володимир Гройсман, полягає саме в тому, щоб наділити кожен рівень управління — громаду, район, область — власними повноваженнями, відповідними фінансами та відповідальністю, тобто впровадити принцип субсидіарності в практичну площину. Для цього нашим парламентаріям треба внести відповідні зміни до Основного Закону держави, Бюджетного та Податкового кодексів, ухвалити інші необхідні законодавчі акти.

— Рада Європи упродовж багатьох років допомагає своїм країнам-членам у вдосконаленні національного законодавства відповідно до тих високих вимог, які висувають до місцевої і регіональної демократії в Європейському Союзі, — зазначає директор Центру експертизи реформ місцевого самоврядування РЄ Дан Попеску. — Нині ваша країна має великий потенціал до змін. Щоб реалізувати його, кращі європейські експерти об’єднують зусилля зі своїми українськими колегами заради прискорення демократичного розвитку України.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua