"Їхній паровоз в глухий кут приповз"

Павло КУЩ
25 сiчня 2019

Трохи дивну розвагу запропонували місцевим дітям на новорічні свята представники окупаційної адміністрації Донецька. На центральній площі Леніна неподалік головної ялинки облаштували щось на кшталт дитячого майданчика. Тут імітація міні-залізниці, якою невеличкі паровозики, кумедно похитуючись, колись прудко катали не одне покоління дітлахів. Це запропонували малюкам і тепер. Але з істотними змінами, бо техніка вийшла з ладу. Після того як малий машиніст і водночас пасажир вмощувався на сидінні, збоку чи позаду паровозика прилаштовувався дядько в куфайці і хекаючи пхав його рейками. А іноді попихачів було аж двоє.

Утім, на тлі стрімкої деградації й перетворення донедавна потужного індустріального та фінансового центру з високим промисловим і науковим потенціалом на глуху провінцію такі печерні розваги для дітей у ХХІ столітті сприймають тут майже нормально. А що, мовляв, ви хотіли? І навіщо балувати тих дітей? Нехай звикають. Надто що ті з них, які за минулі п’ять років не виїздили за межі Донецька, ніколи не бачили справжнього поїзда — того, який самостійно мчить рейками. А куди чи звідки йому рухатися, коли частково зруйнований залізничний вокзал Донецька, що обслуговував пасажирів ще з 1872 року, перетворився на пустку після того, як 2014-го сюди припхався «рускій мір»? А колись мільйонне місто — тепер центр не визнаної ніким (навіть ініціаторами створення) «республіки» — опинилося у безнадійному глухому куті. Разом із частиною його жителів, позбавлених змоги тимчасово чи назавжди виїхати звідси.

Зубожіння колись розвиненого і багатого Донецька всього за кілька років відбулося не внаслідок стихійного лиха чи нападу злих позаземних прибульців. І не після техногенної катастрофи або спалаху страшної епідемії. Місто і його люди стали жертвами ще підступнішого лиха — «чуми ХХІ століття», що так поки що неофіційно зветься «рускій мір». І «мір» тільки пишемо чи кажемо, а маємо на увазі гібридну війну. Переконливі докази цього віроломства можна помітити скрізь, куди дотяглися мацаки російського безміру: Придністров’я, Абхазія, Південна Осетія, Крим, Донбас. Адже в окупованому Донецьку під гучними гаслами боротьби з «фашистами» російські «куратори» всіляко посприяли перетворенню його на пустку. Дощенту розбито сучасний міжнародний аеропорт, зруйновано залізничний та один з автовокзалів. Зупинилися багато шахт та інших потужних промислових підприємств, звідки все цінне обладнання вивезли до ненажерливої «матушки», а інше зверхньо дозволили місцевим маргіналам порізати на брухт. І тільки десь аж на третьому році окупації чимало донеччан відчуло, що з обіцянкою про приєднання до Росії їх примітивно кинули. Бо де логіка? Якби «брати» хотіли взяти під своє крило потворний геополітичний викидень «ДНР», то навіщо грабувати і перетворювати на руїни вже майже «свої» промислові підприємства та інфраструктуру? Кому тепер потрібна ця зруйнована і депресивна територія із заляканими людьми, найменші з яких ніколи в житті не бачили справжнього поїзда чи літака? Та в їхній російській глибинці свого такого добра вистачає.

Хтозна, колись, у кращі часи, дядько, який пхає плечем дитячий паровозик, може стати прототипом пам’ятника жителям Донбасу — жертвам російського віроломства. Бо вже майже п’ять років люди на окупованій території перебувають немов в окремому вагоні, відчепленому сусідами від потяга за маршрутом Україна — Євросоюз. Обдурені Кремлем та його найманцями, чимало донеччан спершу кинулися власноруч пхати цей вагон у бік Росії. Вони зривали українські прапори і ходили на так званий референдум. Лякали одне одного «бандерівцями» та найманцями з НАТО і записувалися в «ополчення». Ще на догоду російським «кураторам» на всіх перехрестях звинувачували Україну в усіх своїх бідах і вірили, що отримуватимуть російські паспорти, зарплати і пенсії. І це навіть попри те що й на п’ятому році цього масового божевілля головний геополітик звично цинічно запевняє: «Іхтамнєт!» Тобто ні військових зі зброєю — жорстоких убивць українських громадян, ні згаданих обіцянок про приєднання — свідомих убивць ілюзій значної частини населення Донбасу.

Отож вагон із знедоленими людьми застряг навіть не на запасній колії. Він у глухому куті. Але у занедбаному вагоні годі й шукати донецьких ідейних і затятих борців проти України, «фашистів», «карателів». Ці цинічні спритники ще в 2014 році дізналися про справжні наміри кремлівського геополітика перетворити Донбас на криваву рану на тілі України. І якщо він відкрито не йде до Донецька, самі дременули до нього — в Росію. Кинувши пхати отой відчеплений від України вагон, поодинці пішли чи побігли по шпалах до «матушки». Хтось тепер обживається в Москві, інші — під Тулою. В ефірі енергійно чвиркають брудом та отрутою на Україну, без упину освідчуються у палкій любові до Донецька, але жити в ньому, де мало що залишилося після «руского міра», навідріз відмовляються. Нема дурних! Залишатися в «республіці» на чолі з колишнім продавцем курей чи тепер із шахраєм-емемемщиком?! То тільки для місцевих невеликого розуму персон. Чекати милості щодо громадянства від Росії? Таж ніхто там не чекає їх — наївних і зовсім не розумних. Таких, які легко купилися на обіцянки підступних сусідів та з їхньої подачі власними ж зусиллями зруйнували все, що можна було: від власних притомності й здорового глузду до дитячих паровозиків.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua