"З комфортом і недорого"

15 липня 2011

ТРАНСПОРТ

Через шість років вітчизняна залізниця відповідатиме європейським стандартам

Організацію залізничних пасажирських перевезень в Україні необхідно кардинально поліпшити. На цьому наголосив Президент Віктор Янукович під час зустрічі в Криму з віце-прем’єр-міністром — міністром інфраструктури Борисом Колесніковим, повідомляє прес-служба глави держави.

Президент висунув вимогу пришвидшити реформування української залізниці, щоб за п’ять — сім років вибудувати якісний пасажирський рух, повідомив журналістам після зустрічі Борис Колесніков. «Ми продовжили обговорення концепції глобальних змін у сфері пасажирського транспорту, — розповів урядовець. — Україна за шість років має повністю змінити рухомий склад пасажирських перевезень, зробити їх максимально зручними і — що найголовніше — за доступними цінами».

Віце-прем’єр підкреслив, що на вітчизняній залізниці вже починають запроваджувати швидкісний рух. За словами Бориса Колеснікова, наступного року Україна отримає перших десять швидкісних потягів, і далі — по 15 потягів щороку. «Мета полягає у тому, щоб у 2016 — 2017 роках пасажири  вже могли користуватися якісними послугами, а наші залізничні перевезення ні в чому не відрізнялися від рівня Західної Європи», — підкреслив урядовець. Він наголосив, що тут йдеться про величезні обсяги роботи, адже з часів Другої світової війни у пасажирському русі в Україні кардинально нічого не змінювалося.

Віце-прем’єр-міністр також повідомив, що українська сторона обговорить з російськими колегами ідею створення хабів — міжнародних залізничних вузлів на кшталт авіаційних. «Така концепція обговорюється, і вона обов’язково буде реалізована», — пообіцяв Борис Колесніков.

Доручення забезпечити максимально комфортний та якісний рівень обслуговування для пасажирів Віктор Янукович дав і генеральному директорові Держ??адміністрації залізничного транспорту Володимиру Козаку, з яким також зустрівся в Криму.

«Було поставлене завдання: зробити все, щоб зменшити видатки по пасажирських перевезеннях і забезпечити у повному обсязі комфортне та якісне перевезення пасажирів», — сказав гендиректор «Укр?залізниці» після зустрічі з Президентом. За його словами, глава держави поставив перед залізничниками завдання максимально забезпечити всі потреби підприємств у перевезенні вантажів. І найближчим часом на виконання доручення Президента буде розроблено відповідну програму.

«Економіка країни має працювати, і залізничний транспорт не повинен бути стримуючим фактором у цьому процесі,— зауважив Володимир Козак. — Зокрема необхідно розробити програму щодо оновлення рухомого складу — локомотивів та вагонів «Укрзалізниці».

Тим часом Мінінфраструктури вже ініціювало проведення якісних змін щодо обслуговування пасажирів залізничного транспорту і підготувало проект наказу «Про затвердження змін до Правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України». Цей документ наразі проходить узгодження у Мін’юсті та інших зацікавлених установах.

Одне із запропонованих нововведень — початок продажу білетів на пасажирські поїзди далекого сполучення за 90 діб до дати поїздки (нині продаж розпочинається за 45 діб до дати відправлення поїзда).



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua