"За тиждень — обжинки"

Олександр ДАНИЛЕЦЬ
19 липня 2013

ЖНИВА

Збирати ранні зернові та зернобобові залишилося менше декади

Уже кілька тижнів Україна жнивує. Станом на 17 липня зібрано ранні зернові та зернобобові на площі понад 7 із 10,6 мільйона гектарів, або 68 %. Намолочено майже 20 мільйонів тонн зерна при середній врожайності 28 центнерів з гектара. Торік урожайність зернових на цей час була 21 центнер. Щодоби в Україні збирають зернові культури майже на 300 тисячах гектарів жнивного поля. Якщо врахувати нинішні темпи, то підрахунки свідчать, що збір ранніх зернових триватиме ще майже декаду. Про це на нараді в Полтаві повідомив директор департаменту землеробства МінАПК Олександр Демидов. Згідно з його інформацією, найбільше збирати залишається північним областям.

У той же час у південних уже готуються до обжинків. По 2 мільйони тонн зерна нового врожаю намолотили хлібороби Одещини, Дніпропетровщини, Харківщини та Запоріжжя. Близькі до того, щоб подолати цей рубіж, аграрії Полтавщини, Донеччини, Миколаївщини, Київщини. У порівнянні з минулим роком, середня врожайність ранніх зернових по Україні зросла на 7 центнерів, ячменю — на 5, пшениці — на 8 центнерів з гектара. В розрізі областей найвища врожайність ранніх зернових у Черкаській області — 44,4 центнера з гектара, Київській — 41 центнер та Полтавській — 39,1 центнера з гектара.

В доброму стані зернова кукурудза, площі посіву якої в Україні щорік збільшуються. Приміром, якщо у 2000 році наші аграрії посіяли її на площі 1,2 мільйона гектарів і одержали 3,8 мільйона тонн зерна, то нині під нею зайнято 4,8 мільйона гектарів, або на 150 тисяч гектарів більше, ніж торік. А урожай кукурудзи очікується на рівні «рекордного» 2011 року, коли в Україні було зібрано 22,8 мільйона тонн зерна при врожайності 64,4 центнера з гектара. Зокрема на Полтавщині, яка є лідером з виробництва цієї культури, тоді одержали по 78,9 центнера зерна кукурудзи з гектара!

На збиранні ранніх зернових та зернобобових цього року задіяно 56,4 тисячі комбайнових екіпажів, навантаження на комбайн на початок жнив було 212 гектарів, сьогодні — 83 гектари, завдяки залученій техніці. А, наприклад, у Полтавській області навантаження на зернозбиральний комбайн наполовину менше. Про це поінформував заступник голови Полтавської обл?держадміністрації Володимир Замикула. За його словами, всього в області треба зібрати ранні зернові на площі 410,7 тисячі гектарів. Із них 269,9 тисячі гектарів — це озима пшениця та 127 тисяч гектарів — ярий ячмінь. На означену дату впорано 310 тисяч гектарів, намолочено понад 1 мільйон 300 тисяч тонн зерна. Залишається зібрати хліб на 100 тисячах гектарів. З урахуванням того, що щодоби полтавські аграрії збирають зернові на площі 20 тисяч гектарів, роботи залишається на кілька днів. Важливо, що 79% зібраного зерна нового врожаю є продовольчим. Усе воно зберігатиметься на сертифікованих елеваторах та в складах агропідприємств. Сукупна потужність ємкостей для зберігання зерна на Полтавщині — 5,6 мільйона тонн.

Відзначивши той факт, що в нинішньому році урожайність ранніх зернових та зернобобових в області на 12 центнерів з гектара вища, ніж торік, Володимир Васильович водночас зауважив, що область має значні резерви в плані виробництва зерна. Полягають вони у підвищенні родючості грунтів шляхом внесення органічних та мінеральних добрив, чим полтавські науковці та рослинники активно займаються, та в пошуках шляхів збереження вологи в грунті. Зокрема на площах, де сіють кукурудзу, 80% земель на Полтавщині обробляється безвідвальним, або поверхневим, способом. Окрім того, в області працюють над підбором сортів. Усі ранні й пізні зернові тут посіяні висококондиційним насінням. Такий же якісний посівний матеріал заготовляють і під урожай наступного року.   



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua