"Забезпечити людей світлом і теплом"

18 жовтня 2023

«Україна увійшла в осінньо-зимовий період. Головне наше завдання — забезпечити людей світлом і теплом, захистити енергетичну інфраструктуру та продовжити відновлення. Бо це умови для життя тут і зараз.

Це запорука нашої стійкості», — такими словами розпочав учорашнє засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. За його словами, у відновленні країна рухається за п’ятьма напрямами.

Перший — енергетика. Сьогодні він ключовий. Завершуються планові ремонти, щоб задіяти  аксимальні потужності протягом цієї зими.

Генерація. Уже додано в енергосистему 1,5 ГВт, і ціцифри збільшуються до 1,7 ГВт, як і планували.

Щодо ресурсів. «Маємо майже 15,8 млрд кубів газу, плануємо накопичити до 16,5 млрд куб м. За даними НАК «Нафтогаз», є всі шанси пройти зиму за рахунок газу власного, українського видобутку», — наголосив Прем’єр.

Щодо пунктів незламності. Їх розгорнуто понад 13 тисяч. Найбільше — на Дніпропетровщині, в Києві та на Харківщині. Проте близько 2,5 тис. пунктів потребують доукомплектування. «Це завдання для місцевої влади. Усюди має бути генератор, пальне, старлінк, засоби опалення. Скоро всі зможуть знайти найближчий до себе пункт незламності через інтерактивну карту в «Дії», — підкреслив Денис Шмигаль.

Безпека енергооб’єктів.Комбінація активного та пасивного захисту зменшить ризики в разі масованих російських атак. Буде непросто, але Україна витримає, переконаний Денис Шмигаль.

Другий напрям відновлення — критична та соціальна інфраструктура. Прем’єр-міністр повідомив, що уряд 62 млрд грн передбачив з Фонду відновлення. З них 11,3 млрд грн — на відновлювальні проєкти в соцсфері та ЖКГ. 3,5 млрд грн — на будівництво та відбудову інфраструктури, житла та громадських споруд.

Ще майже 19 млрд грн — на виконання робіт на об’єктах енергетики.

Ще один важливий аспект — укриття у школах. На це регіонам уряд спрямував 1,5 млрд грн субвенції. Роботи тривають, відповідні міністерства постійно комунікують про перебіг відновлювальних робіт.

Третій напрям — житлові програми «єВідновлення» та «єОселя». Загалом на житлові компенсації українцям, чиє житло постраждало від обстрілів, спрямовано 4,4 млрд грн. У програмі «єВідновлення» передбачено три компоненти. З них два — на стадії активної реалізації.

На відшкодування за пошкоджене майно подано більш як 50 тисяч заявок. Найбільше — на Харківщині, Київщині та Миколаївщині — там, де були ворожа окупація або інтенсивні обстріли. У вигляді компенсації люди вже отримали 1,5 млрд грн. 4,3 тисячі заявок надійшло щодо зруйнованого житла. У «Дії» триває генерація житлових сертифікатів, за які постраждалі зможуть придбати нову оселю. З листопада ці сертифікати можна буде використовувати.

«Нарешті третій компонент «єВідновлення» — відшкодування тим, хто зробив ремонти власним коштом. Верховна Рада ухвалила відповідний закон. Очікуємо, що виплати розпочнуть з початку 2024 року», — зазначив Денис Шмигаль.

Щодо програми «єОселя», то пільгові іпотечні кредити отримали майже 4 тис. українських родин на суму 5,7 млрд грн. Переважно це військові, педагоги та медики.

Четвертий напрям відновлення — розмінування.

«Тут плануємо максимально прискоритися. Очищення нашої землі від російських мін має тривати роки, а не десятиліття. Відчуваємо підтримку партнерів. За підсумками конференції в Загребі й попередніх домовленостей акумулювали 500 млн доларів на розмінування. У щоденному режимі працюємо для збільшення цих ресурсів», — наголосив Прем’єр.

П’ятий напрям відновлення — підтримка малого й середнього бізнесу. Один із ключових векторів — доступні кредити та гранти. Від початку повномасштабної війни за програмою «5—7—9» підприємці отримали понад 39 тисяч пільгових кредитів на суму більш як 152 млрд грн.

Половина кредитного портфеля йде в аграрний сектор, 25% — в торгівлю, до 15% — у промисловість.

Щодо грантів програми «єРобота», то від її старту малому бізнесу та мікробізнесу перераховано 1,7 млрд грн. На створення садів і теплиць аграріям надали 470,5 млн грн, переробним підприємствам — понад 2 млрд грн.

Кожен такий грант — це інвестиції в робочі місця, нові виробництва, посилення наших експортних можливостей.

«Усі ці п’ять напрямів відновлення будемо продовжувати й у 2024 році. Маємо для цього політичну волю, правову базу та відповідні ресурси. Крім того, розраховуємо на дієву допомогу партнерів.

Призначення спецпредставника США з питань економічного відновлення свідчить про високий рівень солідарності з Україною», — констатував Денис Шмигаль і розповів, що з Пенні Пріцкер обговорили основні напрями відбудови, джерела фінансування, потенційні точки зростання українського ВВП.

«Вдячний їй за щире бажання допомогти Україні та за зусилля, спрямовані на посилення нашої держави», — резюмував глава уряду.

Джерело: Департамент комунікацій Секретаріату КМУ



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua