"Захотілося солоденького?"

Олеся ЛИМАРЕНКО
10 березня 2011

Весна, брак вітамінів, фрукти дорогі, овочі заморські. Рука ніби сама собою тягнеться до печива, цукерки, кекса... Незайве при цьому звернути увагу не лише на яскраву обгортку, всілякі вишеньки-черешеньки, а й те, що хоча й дрібнюсінькими літерами і цифрами, та все-таки написано на коробках та пачках. Маю на увазі склад, або як називають ці дані про вміст продуктів, з яких виготовляються ті чи ті солодощі, - інгредієнти.

Не факт, звичайно, що вам трапиться порядний і чесний виробник, який з-поміж інших у вихідних даних напише про такі ще допоки маловідомі складові кондитерських виробів як транcізомери. Їх кондитери лише віднедавна почали використовувати. І, ймовірно, не від солодкого життя: вони здешевлюють продукцію на 20-30%. Йдеться про трансжири, котрі за високої температури утворюються в результаті переробки рідких рослинних жирів у тверді. Тобто сучасний різновид маргарину, котрий за радянських часів, коли вершкового масла бракувало, видавали замалим не панацеєю для схуднення і довголіття.

Нині, коли наука пішла далі, вчені й дослідники почали бити на сполох: штучні трансізомери, виявляється, призводять до накопичення холестерину в людському організмі, а це - прямий і незворотний шлях до інфаркту. Щоденне вживання лише п'яти грамів цих трансжирів збільшує ризик раннього розвитку серцево-судинних захворювань на тридцять відсотків. Вітчизняний МОЗ уже криком кричить, що саме хвороби серця у 64 відсотках випадків укорочують віку нашим співвітчизникам.

То, можливо, варто уважніше придивитися до солоденького, до котрого, як відомо, найохочіша малеча. Бо йдеться про здоров'я нації, а це, погодьтеся, вимагає серйозних запобіжних заходів від усіх, хто причетний до цієї проблеми. Як це, приміром, вже зробила євроспільнота: з початку цього року у країнах Європейського Союзу запроваджено сувору норму вмісту цих шкідливих речовин у солодощах - не більше двох-п'яти відсотків.

В Україні допоки існує восьмивідсоткове обмеження лише для вершкового масла, виготовленого на рослинних і молочних жирах, - спреду. Водночас за інформацією Укрметстандарту, 60 відсотків українських кондитерських виробів мають значну кількість трансізомерів. То, можливо, варто хоча б як у США та Канаді, обов'язково маркувати солодощі про частку цих інгредієнтів і нехай покупець сам вирішує - купувати їх чи ні.

Щоправда, робити такі заміри можна лише в спеціальних лабораторіях: визначити наявність трансізомерів в продуктах за запахом, виглядом чи на смак, кажуть спеціалісти, неможливо. Сьогодні таких лабораторій у нас вісім, та за потреби їх кількість можна збільшити.

Показово, що наші східні сусіди також не сидять склавши руки. Зараз в Росії існує восьмивідсоткове обмеження на вміст трансжирів, а наступного року там навіть збираються запровадити суворі п'ять відсотків, запланувавши догнати Данію (двовідсоткова межа) через чотири роки. Вочевидь, турбуються за своїх громадян - майбутнє власної нації. І нам це зробити незайве...



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua