"Захворів? Будеш благодійником!"

Микола ПЕТРУШЕНКО
3 квiтня 2012

Високу, дуже високу ціну платить суспільство за коротку пам’ять. Цим активно користуються політики, які, прикриваючись гаслами про побудову держави, за її рахунок облаштовують рай для себе. Відтак маємо двопомісну громаду: на вершині — багатії, решта — знедолені й бідні. Спеціалісти (а це видно й без наукових досліджень) у підсумку констатують вимирання нації.

Одним із бар’єрів недопущення біди покликана бути медицина. На жаль, останні двадцять років кваліфікована і вчасна допомога — розкіш, якою можуть користуватись лише багатії. Візьмімо столицю.

— Направили мене в лікарню, — розповідав обурений пенсіонер, що завітав до редакції поділитись своїм горем. — А там одразу ж дають заповнити бланк з проханням прийняти від мене благодійний внесок. Розумієте: голому пропонують віддати останню сорочку! Роздягати починають при здачі аналізів — кожного разу треба платити сто гривень. Не внесеш до каси — ніхто з тобою навіть говорити не буде. Потім слід купувати вату, спирт, шприци, всі ліки, рекомендовані лікарем.

Якщо ж операція, один куплене не донесеш. Де гроші на все брати? Скільки з мене можна знущатись під гаслом, що Конституція гарантує безплатне медичне обслуговування? Чому благодійниками змушують ставати знедолених, а не тих, хто забрав у нас заводи, фабрики, надра? Кажуть, держава бідна. Двадцять років тому була багата — куди все поділось?!

— Раніше, — міркують у селах, — заробленого в колгоспі вистачало на зарплату працівникам, на розрахунки з державою і утримання соціально-культурної та медичної інфраструктури населених пунктів. Земля залишилась та ж сама. Її засівають, збирають урожай. Нам повідомляють про нечуваний раніше експорт зерна. Хто ж користується прибутками?..

Справді, що це за ефективні власники (а саме так називали тих, хто прибирав до рук народне добро) господарюють у державі, якщо економіка спроможна підтримувати лише вимирання нації? Мабуть, саме з цього запитання слід розпочинати планування медичної реформи. Тоді й знайдеться відповідь, де брати кошти.

І ще одне. Пацієнти медичних закладів звернули увагу, що у відомчих лікарнях порядку і уваги до хворих більше. За приклад ставлять міліцейські госпіталі, лікарні Укрзалізниці і роблять висновок: там керівники більше рахуються зі своїми працівниками, тому хворі не застилають лікарняне ліжко простирадлом, принесеним з дому.

— Я у відчаї, — завершив свою розповідь пенсіонер. — Наступного тижня знову треба йти в лікарню. Де гроші брати? От і чекаю, коли якась партія покличе стояти на вулиці на її підтримку. Все одно, хто зватиме, аби заплатили. Стоятиму й повторюватиму давнє-давнє прислів’я: «Чого дурні? Бо бідні»… 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua