" Закон про люстрацію таки треба доопрацювати"

Лариса ДАЦЮК
5 лютого 2015

Про те, що з чиновниками та силовиками доби Януковича потрібно розпрощатися, в Україні мало хто сумнівається. Активно протестують хіба ті, кого піддають люстрації.  І треба сказати, не безуспішно. Спираючись на рішення «справедливих» українських судів та недосконалість чинного законодавства, часто вони поновлюються на роботі.

Про те, що закон про люстрацію таки треба доопрацьовувати, йшлося і під час зустрічі Президента та Прем’єр-міністра України з делегацією Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанська комісія). Її голова Джанні Букіккіо досить критично оцінив Закон «Про очищення влади», назвавши його «поганим». Щоправда, він сподівається, що його можна змінити, призупинивши процес люстрації.

«Ми дійшли спільної думки у дискусіях з вашими представниками, з міністром юстиції й домовилися спільно його доопрацювати й узгодити з європейськими стандартами», — заявив Джанні Букіккіо. 

Президент України зазначив, що думка експертів Венеціанської комісії дуже важлива для нас, як і співпраця з Венеціанською комісією у напрацюванні змін до законодавства, яке відповідало б європейським стандартам і не перешкоджало імплементації Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом.

Джанні Букіккіо запевнив, що Венеціанська комісія готова допомогти українським парламентаріям підготувати зміни до закону і «працювати настільки швидко, наскільки це можливо». Він запевнив, що вже наступного тижня до України прибуде делегація експертів, яка проведе зустрічі з нашими фахівцями.

Як інформує прес-служба Президента, голова Венеціанської комісії високо оцінив пропозицію Петра Порошенка створити конституційну комісію для комплексного напрацювання необхідних змін до Конституції, без яких не можлива глибинна перебудова законодавства. Венеціанська комісія готова допомагати і в розробленні змін до Конституції щодо децентралізації влади, які потрібно вносити якнайшвидше, в інших проектах. Зокрема міжнародні фахівці готові надати експертний висновок  щодо законопроекту із судової реформи, щойно його підготують  у Верховній Раді.

Детальніше питання підготовки законодавчої бази для реформи судоустрою та децентралізації влади, зокрема й шляхом ухвалення конституційних змін, обговорив з делегацією Венеціанської комісії та її головою Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він наголосив на готовності уряду України продовжувати активну співпрацю з Венеціанською комісією у підготовці законодавчих ініціатив.

Джанні Букіккіо  з розумінням поставився до того, що проводити реформи за нинішньої ситуації Україні непросто, хоча й конче потрібно. Однак попри це, влада нашої країни багато робить, щоб налагодити атмосферу діалогу і мирного врегулювання воєнного конфлікту та дотримання законності в країні.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua