"Завершився перший пілотний етап впровадження електронного реєстру пацієнтів"

Тетяна КАПУСТА
13 вересня 2013

Торік у пілотних регіонах (Донецькій, Дніпропетровській, Вінницькій областях та Києві) згідно з Національним планом дій почали запроваджувати електронний реєстр пацієнтів. На сьогодні до нього вже внесли персональні дані близько семи з половиною мільйонів українців. Загалом понад 70% пацієнтів дали згоду на обробку персональних даних, водночас 3%  відмовилися. «Це середня цифра, адже, скажімо, в Києві ми мали до 30% відмов», — повідомив на відеоконференції, що відбулася в Будинку уряду, головний спеціаліст департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ Василь Лазаренко. Нині перший пілотний етап впровадження електронного реєстру завершився.

Поки що у більшості поліклінік дані про пацієнтів зберігаються на паперових носіях. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Ключовими проблемами реалізації проекту є питання інформаційного захисту та особливо — фінансування. «На жаль, у нас  ще не зроблено фінансового обгрунтування цієї масштабної проблеми. Адже залежно від архітектури реєстру його вартість може суттєво відрізнятися», — пояснив начальник Центру медичної статистики МОЗ Михайло Голубчиков.

Аби впровадити проект, потрібні кошти не лише з центрального, а й з місцевих бюджетів, наголосив фахівець. «Ми попросили пілотні регіони порахувати, скільки грошей з місцевого бюджету потрібно для впровадження реєстру. Приміром, у Вінницькій області вважають, що  тільки з обласного бюджету слід виділити 96,6 мільйона гривень. Розрахунки інших областей також коливаються в межах 100 мільйонів гривень», — повідомив він, додавши, що без відповідного фінансування реалізувати цей проект практично неможливо. Водночас за рік-два до його впровадження треба буде долучатися всім областям.

Чималих коштів  потребуватиме й захист інформації. Сума залежатиме від того, яку модель ми впроваджуватимемо. «За попередніми розрахунками, лише захист персональних даних у такій області, як Донецька, може коштувати 7 мільйонів гривень, у Вінницькій — 3,5 мільйона гривень на рік», — наголосив Михайло Голубчиков.

Крім того, бракує відповідно навченого персоналу, котрий би працював у такій системі, що, звичайно, не може не позначитися на якості передачі інформації. Ще одне питання, про яке поки що мало говорять, — потреба перекладу українською мовою європейських стандартів у сфері передачі даних, їхня адаптація та впровадження в Україні.

Попри труднощі та значну вартість проекту, електронний реєстр пацієнтів повинен бути впроваджений, оскільки це дасть змогу розв’язати низку проблем, що потрібно для комфортного переходу до системи медичного страхування, вважають фахівці. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua