"Зекономлені субсидії виплатять готівкою"

Любомира КОВАЛЬ
17 травня 2017

Напевно не помилюся, стверджуючи, що серед пріоритетів кожної людини здоров’я — власне та рідних людей, а також матеріальні статки і затишок в оселі. Обговоренню саме цих питань була присвячена селекторна нарада з регіонами, яка відбулася в Кабміні 15 травня 2017 року під головування віце-прем’єр-міністра Павла Розенка за участі представників МОЗ і Міністерства соціальної політики. На нараді Павло Розенко розповів про покроковий механізм реалізації програми монетизації залишків невикористаних субсидій на оплату витрат на індивідуальне опалення.

Так, до 1 червня цього року всі газо- й електропостачальні організації — надавачі послуг мають подати до управлінь соціального захисту за місцем проживання отримувачів субсидій списки громадян, які не використали в повному обсязі призначену державну допомогу і мають економію. До 1 липня місцеві органи соцзахисту мають повідомити всіх цих людей про право на отримання монетизованої виплати. Її обсяг буде встановлено з розрахунку вартості 100 кубометрів газу або 150 кВт/год електроенергії. Тобто сума відшкодування становитиме майже 700 гривень.

— Таку компенсацію, за нашими підрахунками, зможуть отримати до півтора мільйона українських родин. Усі необхідні ресурси для фінансування цієї програми є, і з 1 липня до 1 вересня слід здійснити абсолютно всі виплати, — зазначив віце-прем’єр.

А для цього громадяни повинні до 1 вересня подати до органів соціального захисту заяву, де чітко зазначити, куди саме їм перерахувати кошти: на картковий рахунок у будь-якому вітчизняному банку (вказавши його назву і номер) або через відділення Укрпошти (зазначивши його номер).

Павло Розенко доручив Мінсоцполітики і Мінфіну проводити в областях постійний моніторинг реалізації рішення уряду щодо виплати громадянам грошової компенсації за невикористані субсидії. А Міненерго спільно з НКРЕКП — забезпечити своєчасне надання газо- та електропостачальними підприємствами списків осіб, яким передбачено виплату готівкових коштів.

ДОВІДКА «УК»

Урядове рішення про виплату людям компенсації за економію субсидій регламентоване постановою Кабінету Міністрів України № 300. Цим документом внесено зміни до деяких постанов уряду, зокрема № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива». Окрім того, документ обумовлює ухвалення наступних кроків, серед них щодо запровадження механізмів монетизації зекономлених грошей.  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua