"Земля справжньої жінки"

Олександр ДАНИЛЕЦЬ
16 квiтня 2011

ПОДВИЖНИЦТВО

Яніна Яценко з Полтави отримала Міжнародну премію за створення і збереження дендропарку в обласному центрі

Днями в амбасаді Франції відбулося нагородження лауреатів престижної премії "Земля жінок", заснованої у 2001 році Фондом Іва Роше під егідою Інституту Франції. Попри те, що заявок на участь у конкурсі було аж 107, першу премію і відповідну грошову винагороду авторитетне журі одностайно присудило 84-річній Яніні Яценко з Полтави.

Полтавський дендрарій, проект якого розробила і втілила в життя дендролог за фахом Яніна Яценко, - своєрідна візитівка міста. Здавалось би, цей куточок створила сама природа. Заспокоюють серце тихі озерця, дарують свіжість дерева, радує око цвітіння кущів і квітів. Насправді вся ця краса створювалась працею тисяч людей.

Парк заклали у квітні 1962 року на околиці Полтави на майже голих, уражених ерозією схилах балок. У перший день тут працювало три тисячі полтавців, а протягом місяця - майже десять тисяч. Дерева висадили на площі 17 га.

Методом народної толоки створили ділянки "Лісостеп" і "Українська діброва", висадили бузок на схилах західної балки. Частиною парку став старий Яківчанський ліс - єдиний живий свідок Полтавської битви. Нині цей зелений куточок Полтави має статус пам'ятки садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення, в ньому майже 260 видів і форм рослин. Серед них такі, що вже стали рідкісними на своїх батьківщинах: у Росії, Казахстані, Закавказзі. Окремі ділянки парку навіть отримали назви - "Російський ліс", "Кавказ".

Посадити легше. Важче вберегти...

Виростити цю красу було дуже непросто. Частину саджанців, на жаль, не вдалось уберегти від морозів і суховіїв. Яніна Яценко знаходила заміну рідкісним деревам і рослинам завдяки своїй участі у Раді ботанічних садів і дендропарків України.

- На всіх зборах цієї організації, - розповідає вона, - я брала слово і нагадувала колегам-науковцям про те, що на околиці Полтави виділено чималу площу під ландшафтний парк, але землю нічим засадити. І незабаром з усіх куточків країни на мою домашню адресу почали надходити посилки з насінням.

А навесні 1963 року заклали розсадник, який задовольнив потреби парку. Та Януся - так ласкаво її називали в місті - продовжувала свою роботу 28 років поспіль, допоки не вийшла на пенсію. Й навіть на заслуженому відпочинку Яніна Яківна частенько навідувалася в дендропарк. Піднімала "на ноги" громадськість, коли треба було захищати своє дітище. Лише завдяки їй через цю зелену оазу не проклали залізницю і лінії електропередач, а її територія розширилась до 124 га.

Один у полі не воїн

Яніна Яківна називає дендропарк своєю улюбленою дитиною. Знає історію походження кожної деревини чи куща, які тут ростуть. І сьогодні, у свої 84 роки, вона турбується про його майбутнє, і найбільше її бажання - зберегти для людей цей тихий куточок природи, який ще називають "легенями міста".

Розповідаючи про церемонію нагородження, Яніна Яківна не приховувала своїх позитивних емоцій, які виникають у неї при згадці про спілкування із сином легендарного Іва Роше -Жаком Роше, який вручив їй 5 тисяч євро, послом Франції в Україні Жаком Фором. Щиро захоплювалася благородством людей, які на благодійній основі спрямовують значні кошти на озеленення нашої планети. Водночас не забула сказати добрі слова про своїх помічників із Полтавської школи N 9 та їхню вчительку Ольгу Откидач, які безплатно наводять лад у дендрарії, в тому числі вивозять сміття.

- Я надзвичайно вдячна волонтерам, - сказала вона. - Але краще, щоб міська влада потурбувалася про щоденне прибирання парку. Тільки за цих умов він завжди буде улюбленим місцем дозвілля полтавців та гостей міста.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua