"Жителі планети ТБ"

Павло КУЩ
18 липня 2015

Біла тарілка була класичної форми. Приблизно такою самою вона сотні чи навіть тисячу разів з’являлася перед витріщеними очима землян, які клянуться про зустрічі з прибульцями із міжзоряних світів. Утім, відразу помітив невелику відмінність: оця зависла і завмерла не горизонтально, як заведено, а вертикально — на ребро. Невже аварійна посадка? Їй-бо, так і є, бо он поруч потерпають кілька прибульців… Я з полегшенням зітхнув. По-перше, вони живі. По-друге, чужинці зовсім не страшні: жодних тобі величезних зубів, пазурів чи хвостів. Коротко кажучи, точна копія нас. А те, що вони зараз чогось стоять на головах, це, мабуть, результат невдалого приземлення тарілки. А може, ось так на них подіяло земне тяжіння? Нічого, зараз спробуємо це виправити…

— Ану… чеши… від нас… подалі! — люто прогарчав кремезний прибулець. — Щезни, кому… кажу, поки… трамваї ходять… і я тобі… ноги не поперебивав!..

Дивись! Вони й гомонять по-нашому. А що лаються — не біда. Мабуть, досі перебувають у шоковому стані після виснажливої подорожі та твердої посадки.

— Я ж тільки хотів допомогти вам, брати по розуму! — почав встановлювати контакт. І закінчив.

— Замовкни! — перебив мене власник взуття 44-го розміру. — Ваш Бендера тобі брат! І Мазепа з Петлюрою!.. Відійди, бо вдарю!

— Мамо, а він нас не покусає? — злякано пропищав малий прибулець. — Не заріже? А де його велика сокира чи ніж? А ще казали, що вони всі з рогами…

Прибульчиха проігнорувала наївні розпитування. Натомість грізно вимовила:

— Нехай тільки спробує! Я йому відразу всі очі видряпаю!.. Ходи-ходи, клятий укропе, ще на крок ближче!

Гм… Може, це й не прибульці зовсім, а, скажімо, йоги? А дуже агресивні, бо кров вдарила у голови від довгого перебування догори дригом.

— Усе нормально! — спробував їх заспокоїти. — Не буду вас турбувати. Жодних проблем. Якщо вам подобається так стояти чи ходити…

— Бач! — чогось зрадів суб’єкт чоловічої статі. — Він, зайда, на нашій землі вже починає вказувати, як нам ходити! Самі знаємо! Ми споконвіку тут проживали і ходили так, аж поки ви не приперлися і не почали нас розстрілювати з гармат і бомби кидати з літаків!

— Де ви проживали і де так ходили? — мимоволі вихопилося в мене.

— Та де ж?.. На Донбасі звичайно! Тут завжди всі нормальні люди ходили на головах. Це тільки бендерлоги — такі як ти — пересуваються ногами. І нас тепер змушують так робити і при цьому нещадно розстрілюють з усіх видів зброї!..

Я нишком почав озиратися довкола. З двох одне: або десь поряд є прихована камера для чергового телешоу, або у пошуку цих персон зараз уже збилися з ніг сердиті санітари з гамівними сорочками напохваті. Треба якось протриматися до приходу персоналу того специфічного закладу, звідки, схоже, чкурнули його пацієнти.

— Що, ваші донбаські діди й прадіди ось так само дибуляли? — починаю тягнути час.

— І баби, й прабаби також! — єхидно уточнила жінка. — Сказано ж: так було завжди, аж поки не настала Україна… Стоп! Ти такий і є чи тільки прикидаєшся?.. Ану, зізнавайся: коли востаннє російське телебачення дивився? Чи хочеш сказати, що йому не віриш?..

У-у-ух. Та це не психи! Це звичайні донбаські телепланетяни. Тобто донедавна нормальні люди, які потерпіли від брутального і агресивного впливу тієї ж супутникової тарілки. Адже вони, горопахи, через знавіснілу російську пропаганду тепер приречені сприймати реалії у збоченому вигляді і взагалі хтозна-як. А оскільки перечити їм справа марна, піду собі далі.

— Мамо, а чому по телевізору казали, що в українців аж дві голови? — почулося услід ще одне дитяче запитання. — Він же нормальний.

— Це був мутант! — авторитетно відповів батько. І відразу визвірився: — Чи ти російському телебаченню також не віриш?..



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua