"Життєвий принцип трьох «Д»"

Ірина БІЛОУС
24 квiтня 2012

ДОСЯГНЕННЯ

Український університет став фіналістом турніру якості  країн Центральної та Східної Європи

Чи часто ми замислюємося, яке значення має якість? Якість освіти, харчів, продукції тощо? Всі вони і становлять оту основну якість — якість життя людини. І за неї, без сумніву, треба і дбати, і боротися. А хто ж це має робити? Держава, спираючись на відкриття, розробки і висновки своїх вчених та передовий досвід. І переоцінити важливість цієї роботи для нації, її майбутнього та здоров’я важко.

Саме такою роботою займаються вчені Національного університету біоресурсів і природокористування України, який обрав своїм девізом «За якість і безпеку життя!» Тримаючи курс на входження до кращих аграрних і природоохоронних вишів світу, НУБіП України вже дістався високого щабля цієї уявної «драбини» і продовжує підніматися нею все вище. Університет 2010 року став лауреатом Українського національного конкурсу якості, а 2011 — фіналістом турніру якості країн Центральної та Східної Європи. Вперше за історію турніру до числа його призерів увійшов український виш! Нині НУБіП України проходить експертизу якості управлінською діяльністю в університеті за стандартами Європейського Союзу. А вже в червні цього року розпочнеться міжнародна акредитація університету загалом. Звісно, досягти таких результатів зовсім непросто. Їм завжди передують чітке уявлення про цілі, яких хочеться досягти, і величезна робота всього колективу та його керівника — Героя України Дмитра Мельничука.

Як наймолодший доктор став адміністратором

А починалося все у тепер вже далекому 1984 році, коли молодого професора Інституту біохімії ім. О.В. Палладіна НАНУ і завідувача кафедри біохімії УСГА (і наймолодшого на той час доктора біологічних наук в колишньому СРСР), враховуючи його талант організатора, уряд СРСР призначив на дуже відповідальну посаду — ректора Української сільськогосподарської академії, нині відомої в світі як Національний університет біоресурсів і природокористування України. Призначення Дмитра Олексійовича збіглося у часі з великими політичними змінами як у колишньому СРСР, так і в Україні. Курс молодої Української держави на входження у світову співдружність та орієнтація на ринкову економіку зумовили значні зміни статуту і структури нинішнього університету, його перехід до інноваційної політики, перегляд навчальних планів і програм з усіх спеціальностей, запровадження нових предметів, організацію нових факультетів, науково-дослідних інститутів та інноваційних центрів, кафедр тощо. Все це було необхідною умовою не лише для подальшого розвитку в нових умовах, а й визнання цього українського вишу на міжнародній арені.

І університет впорався! Сьогодні НУБіП України розрісся у потужний навчально-науково-інноваційний комплекс, який заслужено вважається центром аграрної освіти і науки в країні. Він спроможний готувати спеціалістів майже з усіх спеціальностей аграрної і природоохоронної сфери, лісового господарства, ветеринарної медицини, якості і безпеки сільськогосподарської і харчової продукції та довкілля, економіки, землеустрою та правознавства, педагогіки, ландшафтної архітектури, іноземної філології, комп’ютерних наук, професійної педагогіки і соціології тощо. Головний Київський центр університету має у своєму складі 12 навчально-наукових і 14 науково-дослідних інститутів, 20 факультетів, 2 дослідні станції і 9 навчально-дослідних господарств. До його структури увійшли також навчальні заклади багатьох регіонів України — Південний філіал «Кримський агротехнологічний університет», Бережанський і Ніжинський агротехнічні інститути, 8 коледжів. Університет також плідно співпрацює з багатьма науково-дослідними інститутами НАНУ і НААН України. Нині в НУБіП України працюють майже 350 професорів та понад 1500 кандидатів наук, які готують студентів за 45 спеціальностями, навчається приблизно 41 тисяча студентів і слухачів, приблизно 600 аспірантів і докторантів. 20 спеціалізованих вчених рад при університеті забезпечують захист відповідних дисертацій.

І у всьому цьому — незаперечна заслуга його ректора. Але академік Мельничук не обмежується суто адміністративною діяльністю. Він належить до числа тих українських учених, наукові дослідження яких стали гордістю вітчизняної науки і знайшли визнання в багатьох університетах Європи та США. Основний напрям його наукової діяльності — вивчення молекулярних механізмів регуляції обміну речовин в організмі тварин і людей, пошук та розробка способів корекції їх порушень. Разом з колегами і учнями академік Мельничук зробив вагомий внесок у розвиток вітчизняної біохімії. Пріоритетність теоретичних і прикладних розробок вченого підтверджують більш як 50 авторських свідоцтв та патентів на винаходи, численні рекомендації, прийняті на державному рівні для широкого впровадження в практику тваринництва та ветеринарної і гуманної медицини. Він — автор та співавтор 2 монографій, 4 підручників, понад 500 наукових праць, опублікованих в авторитетних наукових виданнях України, Росії, Німеччини, США. Дмитро Олексійович підготував 10 докторів та майже 30 кандидатів наук. Серед них уже є академік і член-кореспондент НААН України. Як тут не згадати сентенцію: вчителю, повторися в учнях…

Дмитро Мельничук представляю президенту НАН України академіку Борису Патону можливості  НУБіП України.
Фото з архіву  НУБіП

Учений зі  світовим ім’ям

Провідну роль відіграв Дмитро Мельничук і у виході української освіти і науки на міжнародну арену, зробивши перші кроки у цьому напрямі ще на початку 90-х років минулого століття. Сьогодні ж НУБіП України має офіційні договори про співпрацю з 162 університетами та установами 43 країн світу, меморандуми про взаємовизнання систем освіти з низкою університетів США, Німеччини, Бельгії, Голландії та можливістю отримання подвійного диплома з цими університетами. До речі, лише торік 41 випускник університету отримав паралельно дипломи університетів Німеччини, Голландії та Японії.

Академік Мельничук — почесний професор університету штату Айова (США), Варшавського університету наук про життя та Казахського університету біоресурсів і природокористування, почесний доктор Берлінського ім. Гумбольдта (Німеччина) і Гентського (Бельгія) університетів, Російського державного аграрного університету «МСГА імені К.А. Тімірязєва» і Астраханського технічного університету (РФ), Люблінського університету природничих наук (Польща), виїзний професор Токійського аграрного університету (Японія). Три роки поспіль — з 2001 по 2003 — Дмитро Мельничук очолював одне з найбільших освітньо-наукових об’єднань планети — Всесвітній консорціум установ вищої аграрної освіти і досліджень у сільському господарстві (GCHERA), до якого  увійшло понад 500 університетів більш як з 130 країн світу. І на цій високій посаді президента GCHERA академік Мельничук з честю представляв інтереси України. Нині він як фундатор консорціуму залишається його почесним президентом (довічно) і впливає на його політику.

Дуже важливою та перспективною для вишу є ініційована ректором Мельничуком співпраця з іноземними компаніями «Джон Дір», «Амако», «Піонер», «Монсанто» (США), деякими фірмами країн Європейського Союзу, спрямована на розвиток в університеті інноваційної діяльності. Принагідно зазначимо, що тепер 12 із 45 спеціальностей в НУБіП України викладають англійською, ще по одній — німецькою і французькою мовами.

Така різнопланова, але незмінно енергійна та спрямована на розвиток рідного університету діяльність Дмитра Олексійовича гідно оцінена і на Батьківщині, і за її межами. Він — вчений із світовим ім’ям, Герой України, повний кавалер ордена «За заслуги», академік НАН України і НААН України, заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії, премії ім. В.Вернадського та міжнародної премії «Дружба», член вищої Ради при генеральному директорові Продовольчої та сільськогосподарської організації (ФАО) ООН, генерал-лейтенант державної ветеринарної служби. Його нагороджено орденами Ломоносова (РФ) і «За заслуги» (Франція).

А ще він… американський сенатор. І це окрема історія. Свого часу, відстоюючи інтереси України, академік Мельничук побував у США. Зважаючи на його заслуги у зміцненні американсько-українських зв’язків, сенат штату Луїзіана присвоїв йому довічне звання почесного сенатора цього штату. Саме в той час йому і пощастило ознайомитися зі своєрідним трактуванням Державного герба України — тризуба — в одній з праць представника української діаспори в США, яке сприйняв як настанову для успіху в житті: «Говори про людей добре, думай про людей добре, роби людям добро!» Такий ось життєвий принцип трьох «Д».

 Надія і опора

І сьогодні, як і все своє життя, ректор НУБіП України Дмитро Мельничук продовжує сповідувати простий життєвий принцип: робити добро. Принцип, який повністю поділяє і його дружина, кандидат педагогічних наук Тетяна Мельничук, читаючи своїм студентам курс культурології. Принцип, який подружжя Мельничуків прищепило синам — Сергієві й Максиму. Саме він допомагає їм успішно прямувати батьківською стежкою: нині обидва — доктори біологічних наук, професори в галузі біохімії та вірусології і біотехнології, лауреати Державної премії України в галузі науки і техніки, члени-кореспонденти НААН України — очолюють потужні навчально-наукові інститути університету. Разом з дружинами Наталею та Аліною вони виховують чотирьох онуків, навчаючи і малечу отого простого життєвого принципу, перейнятого від батьків. Навчають змалечку, пам’ятаючи, що часу — працювати, висловлювати і показувати свою вдячність рідним, близьким, друзям і колегам — завжди бракує. Тож треба поспішати: поспішати робити добро…

ВІЗИТІВКА

Дмитро МЕЛЬНИЧУК. Народився 5 листопада 1943 року в с. Марійка Жашківського району Черкаської області. Випускник ветеринарного факультету Української сільськогосподарської академії і наймолодший доктор біологічних наук в колишньому СРСР, нині він — вчений зі світовим ім’ям в галузі біохімії, академік Національної академії наук України і Національної академії аграрних наук, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, премії ім. В.Вернадського, міжнародної премії «Дружба», заслужений діяч науки і техніки України, почесний президент одного з найбільших освітянських і наукових об’єднань планети — Всесвітнього консорціуму установ вищої освіти і досліджень у сільському господарстві, почесний професор і доктор кількох провідних університетів світу.

2003 року ректорові Національного університету біоресурсів і природокористування України Дмитрові Мельничуку присвоєно звання Героя України. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua