"Змін до виборчого законодавства не буде"

23 травня 2019

Позачергове засідання Верховної Ради його Голові Андрієві Парубію вдалося відкрити із третьої спроби. Адже спочатку зареєструвалися лише 222 народних депутати, а потім ще менше — 208. Тож він заявив, що відкрити засідання можна і без фіксації 226 депутатів у сесійній залі. Проте із третьої спроби в залі зареєструвалися 240 депутатів.

Спікер закликав не шукати шляхів капітуляції перед Росією. Він порадив Президенту Володимирові Зеленському та його команді «добре вивчити уроки української історії» й нагадав тим, «хто закликає помиритися з Росією», що 22 травня 2014 року біля української Волновахи «росіяни жорстоко й цинічно розстріляли колону української 51-ї бригади». Голова ВР оголосив хвилину мовчання за всіма загиблими в боротьбі за незалежність України, повідомляє УНІАН.

Говорячи про підстави підписання Президентом указу про розпуск парламенту, він нагадав думку Президента, мовляв, коаліції не існує вже два роки. «Я не знайшов у Конституції серед його повноважень повноваження встановлювати або стверджувати про існування коаліції», — відповів спікер, додавши, що Голова ВР також не має таких повноважень. Тож зауважив, що для нього існує факт того, що 17 травня 2019 року коаліція оголосила про свій розпуск. «З цього моменту почався конституційний термін — 30 днів — для формування нової коаліції. І ми перебуваємо в конституційному процесі формування коаліції, — сказав Голова ВР. — Вважаю, що указ про розпуск парламенту суперечить Конституції. І це не тільки зневаження Конституції, а й заведення України в конституційну кризу».

Лише суд може визначити відповідність цього указу Конституції. «Знаю, що народні депутати планують подати звернення до КСУ, і підтримую цю ініціативу. Розумію, що рішення Конституційного Суду може бути пізніше, ніж проведення самих виборів. Та я переконаний, що як Голова Верховної Ради маю дати політичну оцінку цьому указу і сказати, що його автор буде нести відповідальність і за законом, і перед народом України», — сказав Андрій Парубій.

До порядку денного пропонували два законопроекти: «Про внесення змін до деяких законів України у зв’язку зі зміною виборчої системи для виборів народних депутатів України» і технічний законопроект, який змінює порядок конкурсів на закупівлю послуг для проведення виборів.

«На жаль, один з них подано з дуже грубим порушенням регламенту: йшлося про зміну і виборчої системи, і про публічні закупівлі в одному законі. Але ми всіма силами апаратом зараз допомагаємо представникові Президента узгодити подання із законом, — зазначив Голова ВР. — Я був здивований і розчарований, що першою законодавчою ініціативою Президента Володимира Зеленського було введення закритих партійних списків. Ще кілька днів тому з цієї трибуни всьому українському суспільству була обіцянка про відкриті списки. Але, на жаль, запропонована нам система — це повністю закриті партійні списки».

До голосування за внесення до порядку денного засідання слово надали головам фракцій та партій, а також депутатам-мажоритарникам для обговорення.

Група «Відродження» відмовилася підтримати президентський законопроект, яким запропоновано скасувати мажоритарну систему виборів. Депутат Антон Яценко зазначив, що в разі його ухвалення в парламенті «знову побачимо охоронців, водіїв, секретарів і навіть масажистів, як колись уже було». А такими змінами, на його переконання, у законодавстві передбачається «зробити переворот».

Лідер ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко висловилася на підтримку зміни виборчої системи в Україні. Бо якщо вибори проводити за старою виборчою системою, то країна не зміниться.

Депутатська група «Воля народу» виступила проти скасування мажоритарної системи. Її представник Сергій Шахов наголосив, що «мажоритарна система не повинна зникнути в Україні, й необхідно ухвалити закон, який передбачав би відкриті списки партій, що йдуть на вибори».

А фракція партії «Самопоміч» підтримала скасування мажоритарної системи виборів. Її лідер Олег Березюк наголосив, що, на його думку, ті, хто виступає проти дострокових виборів, «хочуть ще протягом чотирьох місяців грабувати країну».

Голова фракції «Опозиційний блок» Вадим Новинський зазначив, що його фракція виступає за ухвалення Виборчого кодексу. Вона підтримує ідею проведення виборів до парламенту за «пропор­ційною партійною системою з відкритими списками».

Представники різних партій та фракцій висловлювали різні позиції, які суперечили одна одній. Тож думки розділилися. Врешті другому законопроекту надали належного вигляду і його також зареєстрували. Тож спікер Андрій Парубій виніс по черзі на голосування питання щодо внесення їх до порядку денного позачергового засідання ВР. І жоден з них не набрав належної для цього кількості голосів.

Тож Голова Верховної Ради Андрій Парубій закрив позачергове засідання Верховної Ради, оголосивши, що наступне відбудеться за тиждень — 28 травня о 10 годині.

Відділ новин
«
Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua