"Зустрічаймо пору золоту"

Павло ЛАРІОНОВ
31 серпня 2011

ТРАДИЦІЇ

Перший місяць осені за народними прикметами прогнозує погоду на найближчі півроку

Вересень літо красне проводжає, осінь золоту зустрічає. Оскільки серпень був доволі вологим, у гаях і дібровах осінніх фарб поки що небагато. На зеленій палітрі вирізняються своїм яскраво-червоним вбранням лише горобина та калина. Зате квіткове розмаїття кольорів вражає. У ці дні, зокрема, казковий світ осінніх фарб демонструє традиційна виставка квітів на Співочому полі столиці. Це надзвичайно яскраве видовище.

У вересні тим, хто не байдуже ставиться до народних прикмет, слід зосередити увагу на тих явищах природи, що визначають осінню погоду, наближення зими, її майбутній перебіг. Похолодання відчувається уже з перших днів.

Після уроків можна й з жовтим листям побавитися. Фото з сайту mama-tato.com.ua

3 вересня — Тадея, Василини. На Тадея селянин не журився — «у хаті хлібець завівся». А Василина про льон клопочеться: вчасно зібрати — волокна не втрачати, а насіння й у полукіпках дозріє. У повітрі в цей час з’являється павутиння. Якщо воно стелеться по землі — на тепло; мало павутиння — осінь буде сухою.

Важливим для спостереження у шанувальників народних прикмет вважається 14 вересня —- Семена-Стовпника (Семена-Літопроводця). До цього дня слід було завершити сівбу озимини. На Семена засилали сватів, а на Покрову (14 жовтня) справляли весілля. З 14 по 21 вересня — друге бабине літо. Якщо Семен проводжає у вирій гусей, зима буде рання. Високо летять гуси — довго снігу не буде; низько — до великих снігопадів. Якщо у цей час не відлетіли у вирій шпаки, осінь буде холодною.

21 вересня — Друга Пречиста. Різдво Богородиці.У  цей день поминають покійних матерів. Перед іконою Матері Божої ставлять кутю і свічку. Молоді жінки моляться Богородиці і просять благословення на продовження свого роду. Якщо на Пречисту пройде дощ - людям на добро змиє усі негаразди. До кінця місяця утримається тепла погода.

23 вересня — Петра і Павла (осінніх), день осіннього рівнодення. Пониження температури повітря відчутніше. Особливо вночі. Господарі розвішують під стріхами кетяги горобини та калини. Вважається, що горобина захищає оселю від усіляких негараздів, а калина  приносить щастя дівчатам цієї оселі. Якщо урожай горобини рясний — осінь буде дощовою, а зима суворою. Неврожай на ягоду — осінь буде суха.

Взагалі вереснева погода завше мінлива, але якщо місяць видасться сухим і теплим, такою ж буде осінь, зима забариться. Різке похолодання може розпочатися на Воздвиження Чесного  і Животворящого Хреста Господнього (27). «На Здвиження жупан з кожухом міняються, а осінь із зимою», —каже народна мудрість. Якщо журавлі відлітають на південь малими ключами, наступне літо буде неврожайним, а якщо великим караваном — урожай буде щедрим.

Спостерігаймо, запам’ятовуймо, сподіваймося на краще у природі і в господі.

НАШ КАЛЕНДАР

1 вересня — День знань.

4 вересня — День підприємця.

8 вересня — Міжнародний день солідарності журналістів; Міжнародний день  письменності (грамотності).

10 вересня — День фізичної культури і спорту; День українського кіно; Всесвітній день попередження самогубств.

11 вересня — День працівників нафтової, газової і нафтопереробної промисловості; День танкістів.

15 вересня — Міжнародний день демократії.

16 вересня — Міжнародний день охорони озонового шару.

17 вересня — День рятівника; День винахідника та раціоналізатора; День фармацевтичного працівника.

18 вересня — День працівника лісу.

21 вересня — Міжнародний день миру.

22 вересня — День партизанської слави.

24 вересня — Всесвітній день боротьби із захворюваннями серця.

25 вересня — День машинобудівника; Всесвітній день моря.

26 вересня — Європейський день мов.

27 вересня — День туризму.

30 вересня — Всесвітній день бібліотек.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua