" 28 жовтня набудуть чинності нові правила обміну валюти"

24 жовтня 2011

ВАЛЮТНІ ОПЕРАЦІЇ. Національний банк України своєю постановою № 364 від 11 жовтня 2011 р., зареєстрованою в Міністерстві юстиції 20. 10. 2011 р., вніс зміни до Інструкції про порядок організації та здійснення валютообмінних операцій на території України.

Згідно з постановою НБУ, текст якої має ForUm, банк (фінустанова) має право продавати валюту клієнтам на суму, що не перевищує 150 000 гривень. При цьому клієнт повинен пред'явити документ, що засвідчує особу та підтверджує його резидентність. Продаж готівкової іноземної валюти одній особі в один операційний день у сумі, яка дорівнює або перевищує в еквіваленті 150 тис. грн., забороняється.

При цьому касир банку (фінустанови) зобов'язаний перевірити резидентність клієнта і заповнити відповідну квитанцію про здійснення валютообмінної операції. Крім цього, касир зобов'язаний забезпечити збереження копій сторінок документа, на підставі якого проведена ідентифікація особи. Ці копії засвідчуються відбитком штампа каси банку (фінустанови), пункту обміну валюти.

НБУ також ухвалив, що банк (фінустанова) має право здійснювати купівлю валюти у клієнтів за умови пред'явлення будь-якого документа, що посвідчує особу. При цьому в квитанції вказується ім'я, прізвище і по батькові клієнта, який здійснив продаж іноземної валюти. Копіювання сторінок документа, що посвідчує особу клієнта, в цьому випадку забороняється.

З метою більш якісного обслуговування клієнтів, НБУ зобов'язав банки інформувати фізосіб про те, що їхні дані, отримані в процесі здійснення валютообмінних операцій, є банківською таємницею з відповідним режимом зберігання, передбаченим гл. 10 Закону «Про банки і банківську діяльність».

Дана постанова набирає чинності 28 жовтня і діятиме до 1 вересня 2012 року - дати закінчення проведення чемпіонату Євро-2012.

Нагадаємо, як раніше заявив у відеозверненні глава Національного банку Сергій Арбузов, спрощення правил порядку валютообмінних операцій є тимчасовим заходом. Національний банк України і надалі вимагатиме від банків дотримання норм чинного законодавства, в тому числі і щодо валютообмінних операцій. «Підкреслюю: заявлений нами курс на лібералізацію валютного ринку з посиленням контролю за його функціонуванням зберігається», - зазначив Арбузов. При цьому він зазначив, що НБУ прагнутиме до того, щоб населення вільно, зручно, без нарікань мало можливість здійснювати валютообмінні операції.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua