"80 відсотків користувачів Facebook «клюють» на підступних ботів"

12 квiтня 2012

ДОСЛІДЖЕННЯ. Учені з Університету Британської Колумбії у Ванкувері провели двомісячне дослідження з метою визначити, наскільки вразливі соцмережі і їх користувачі перед ботами, які викрадають особисті дані, передає ТСН з посиланням на Cyber Security.

За ці два місяці тільки в соціальній мережі Facebook їм вдалося «нарити» майже 250 гігабайт інформації про користувачів цієї мережі за допомогою «соціальних роботів» – програм, створених для імітації поведінки живих людей.

Канадські соціологи кажуть, що виключно в академічних цілях запустили в соціальні мережі 102 різних «соціо-бота», які завели собі персональні сторінки з фотографіями, а сам функціонал ботів дозволяв їм «стукати» до інших користувачів і відправляти їм повідомлення з інвайтами.

Запущені боти розіслали користувачам 5053 повідомлення, причому кожен бот був обмежений відправкою 25 повідомлень на день, щоб у Facebook не спрацювала антиспамерська система.

За перші кілька днів тесту 19% інвайтів (976 штук) були прийняті користувачами.

За наступні півтора місяця боти відправили ще 3517 запитів даних своїм новим «друзям» через Facebook.

З цього числа 2079 користувачів такі дані надали. Для того, щоб підвищити шанси на видачу даних, боти використовували психологічний прийом під назвою «тріадний принцип закриття».

Канадські дослідники говорять, що соціальні мережі виявляються надзвичайно уразливі для великомасштабних кампаній з розкрадання даних. Приблизно 8 з 10 користувачів клюють на будь-яку хитрість пошукових роботів.

За словами авторів дослідження, соціальні механізми захисту в Facebook та інших соцмережах існують, але вони недостатньо інтелектуальні і поки не можуть відрізнити справжнього користувача від бота. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua