"800 мільйонів доларів від Shell - у видобуток українських вуглеводнів"

Віталій ЧЕПІЖКО
2 вересня 2011

ІНВЕСТИЦІЇ

Учора ДК «Укргазвидобування» і транснаціональна компанія
уклали договір про спільну діяльність 

Документ підписали директор ДК «Укргазвидобування» НАК «Нафтогаз України» Юрій Борисов, голова компанії Shell в Україні Патрік Ван Дале та віце-президент геологорозвідувального підрозділу в Україні, Росії та Каспійському регіоні Крістіан Буковіч. Подія відбулася у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості за присутності міністра Юрія Бойка та головного виконавчого директора Shell Пітера Возера. Документом передбачено запровадження  в Україні новітніх технологій пошуку вуглеводнів  та їх видобутку  в Дніпровсько-Донецькому басейні. Загальний обсяг інвестицій Shell за договором становитиме 800 млн доларів США. На початковому етапі геологорозвідки очікуються інвестиції  на рівні 200 млн дол., а на майбутніх етапах  робіт сума зросте до 600 млн.

З нагоди підписання договору відбулася зустріч Президента України Віктора Януковича з головним виконавчим директором корпорації Shell Пітером Возером. «Ми обговорили підписаний між Shell та українською стороною документ. Також обговорювалося питання про видобуток сланцевого газу», – зазначив за результатами зустрічі керівник транснаціональної компанії. — Shell зацікавлена в такому співробітництві. І зі свого боку, вона має намір надати ті можливості, які мають наші фахівці, а також технології, якими ми володіємо, для того щоб активізувати і розширити видобуток енергоресурсів в Україні».

Під час зустрічі Президента України Віктора Януковича з головним виконавчим директором корпорації Shell Пітером Возером.
Фото з сайту president.gov.ua

До речі, це не перший договір про спільну діяльність. Попередній  підписали в 2006 році. Він передбачав розробку восьми нафтогазоносних ліцензійних ділянок в Дніпровсько-Донецькому басейні. Цей договір був наступним етапом співпраці між НАК «Нафтогаз України» та компанією Shell після підписання у травні 2005 року угоди щодо проведення спільного дослідження у вищезгаданому басейні.

У рамках першого договору було успішно виконано програму двовимірних сейсмічних досліджень на ліцензійних ділянках під керівництвом Shell.

Нині ж загальна кількість пошуково-розвідувальних свердловин становитиме приблизно 15 — 20, а повномасштабна розробка потребуватиме буріння від 500 до 1000 свердловин. Всі свердловини будуть глибокими, від 3000 до 6000 метрів, у технічно складних пластах, які вимагатимуть застосування інноваційних підходів до буріння та новітніх технологій, у тому числі технологій гідророзриву, які поки в Україні не застосовують. У випадку успіху це буде перший проект з розробки нетрадиційного газу такого масштабу в Європі.

«Ми задоволені угодою, — сказав керівник Міненерговугілля Юрій Бойко. — Це перший значний договір, який дає можливість найближчим часом збільшити видобуток газу в нашій країні, що є дуже важливим завданням, поставленим Президентом, і ми його виконуємо».

У свою чергу Пітер Возер наголосив, що це важлива віха у розвитку відносин між Україною та компанією, тому що нині ми робимо перший крок у видобуванні технічно складних покладів природного газу. «Це дуже важливий внесок у розвиток газової та енергетичної промисловості в країні», - сказав він.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua