"90-річний митець приймав вітання і танцював"

Василь БЕДЗІР
25 лютого 2012

 ДОВГОЛІТТЯ

Незборима «хвиля Суслікова»

У це важко повірити, але це факт. Керівник заслуженого самодіяльного ансамблю танцю України «Юність Закарпаття» народний артист України Михайло Сусліков у нинішні 90 літ залишається на «капітанському містку». Стільки поколінь танцюристів за минулі півстоліття змінилося, а Михайло Львович незмінний!

Інтерес до вечора, на якому Михайла Суслікова  вітали з 90-річчям, а колектив «Юність» — із піввіковим ювілеєм, був величезний. Гості з вдячністю пригадували десятки концертів в Україні та за кордоном, у яких хореографічне мистецтво краю представляв саме цей колектив, нагороди міжнародних конкурсів і фестивалів. На вечорі презентували книжку  «Батя» про Михайла Суслікова, автор якої — закарпатський культуролог Василь Кобаль.

Під аплодисменти, що переходили в овації, «Юність Закарпаття» виконала на сцені композиції «Росія», «Молдавія», «Свято в Карпатах»,  танці «Легенда Карпат», «Єврейське весілля», «Гопак». Знову викликала захоплення хореографічна знахідка, що має назву «хвиля Суслікова». Це коли виставлені на сцені в один ряд танцюристи рухами імітують хвилі бурхливої ріки Тиси. Вдало вписалися в концертну програму виступи відомих в області й за її межами хореографічних колективів, якими керують  талановиті учні Михайла Суслікова — його донька Людмила Петрецька, Євген Брежинський, Олена Камінська, Михайло Шютєв. 

Була й несподіванка: на сцені в імпровізованому танці зійшлися гордість української хореографії — народні артисти України Клара Балог і Михайло Сусліков. Вони ще 60 (!) років тому танцювали разом на обласній сцені. Їм, як і тоді, глядачі аплодували стоячи. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua