"90 відсотків українських мільйонерів «сховалися в тінь»"

11 червня 2012

ДУМКА ЕКСПЕРТА. Народний депутат з фракції Народної партії Валерій Баранов вважає, що сьогодні 90% міліонерів України не декларують свої доходи через високі податки і корупційну систему. Таку думку політик висловив у коментарі УНН.

За словами депутата, сьогодні не існує статистики, скільки насправді перебуває мільйонерів у тіні.

«Я скажу, що в тіні 90% мільйонерів. Справа в тому, що ситуація у нас виглядає такою, що для того, аби заплатити всі податкилюдина може збанкрутувати. А для того, щоб якось жити і відкуповуватися від корупційної системи, потрібно приховувати доходи і потім цими коштами розраховуватися», - пояснив депутат.

В. Баранов зазначив, що сьогодні декларують свої доходи ті люди, котрі мають набагато більше, ніж заявляють про них. Тобто, у декларації подають тільки частину своїх статків.

«Президент про це говорив на останній Раді регіонів: що є така система, яку потрібно зрушувати», - сказав політик. Але він вважає, доброю тенденцією в Україні є те, що цього року більше українців задекларували свої доходи.

Нардеп також зауважив, що ситуація в країні міняється у кращий бік щодо декларування доходів громадян.

«Я думаю, що це так. Багато бізнесменів, з якими я спілкуюся, вони розуміють, що краще заплатити і жити спокійно. І ця тенденція буде продовжуватися. Але для цього має бути зустрічний рух з боку держави, щоб не було корупції, яка просто вимагає гроші», - резюмував В. Баранов.

ДОВІДКОВО

За даними Державної податкової служби, цього року в Україні стало на 754 міліонера більше, ніж торік.

«Цього року достатньо велике зростання тих громадян, які отримали доходи понад 1 млн грн. Цьогоріч ми маємо на 754 мільйонера більше, ніж торік, що становить 2 291 фізичну особу. Минулого року було 1 537 осіб», – повідомив директор Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПСУ В. Бусарєв.

Також за його словами, станом на 1 червня цього року 624,6 тис. громадян надали до органів ДПС декларації про майновий стан і доходи, отримані у 2011 році, що майже на 17 тис. громадян більше від попереднього року. Торік 607,7 тис. осіб задекларували свої доходи.

В. Бусарєв зазначив, що сума задекларованого громадянами доходу у 2012 році більша на 12,4 млрд грн або на 51,2%, ніж минулого року та становить відповідно 36,6 млрд грн. У 2011 році було 24,2 млрд грн.

Найбільші суми були задекларовані громадянами в місті Києві – 9,5 млрд грн, Донецькій – 6,6 млрд грн, Дніпропетровській  - 2,3 млрд грн і Одеській – 2,1 млрд грн», - повідомив В. Бусарєв. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua