"Аби було бажання — вік на заваді не стане"

17 грудня 2016

Сцена з вистави «Щлюби здійснюються на небесах». Фото Олени ТАТІЇВСЬКОЇ

В Києві пенсіонери створили аматорський театр «КоМуЗа», який четвертий рік поспіль працює без допомоги спонсорів. Його прихистила бібліотека ім. М. Ю. Лермонтова, що в Солом’янському районі. «Спочатку думали: це тимчасово, побавляться й кинуть. Але цього Нового року відбудеться вже сьома прем’єра. Навесні, на попередній виставі, не було вільних місць», — каже директор книгозбірні Валентина Алимова.

Хтось вважає пенсійне свідоцтво вироком про соціальне забуття. Але саме зрілі роки можуть стати окрасою життя. Прикладів багато. Ось і Олена Муравйова, отримавши новий документ, вирішила проголосити себе режисером і почала збирати трупу. «У мене не було ні знань, ні досвіду, лише бажання робити щось цікаве», — розповідає вона. Як показало життя, в реалізації такого серйозного проекту, як створення аматорського театру з нуля, керуватися здоровим глуздом не можна.

Перша зустріч із потенційною трупою розставила крапки над «і». Грати в театрі (чи грати в театр) хотіли саме жінки. Вік — за шістдесят.

Минуло півроку, і вистава за оповіданням Михайла Зощенка, в якій шановні тітоньки грали малечу, побачила світ. «Публіка була в захваті. Чи то від нашої гри, чи від сміливості», — згадує акторка Наталія Бернацька.

«У першому спектаклі мені дісталася роль семирічної дівчинки. Відчуття було дивовижне: на кожній репетиції ніби поверталася в дитинство. У другому спектаклі я грала собаку, у третьому — Червону Шапочку. Донька не перестає дивуватися, а її подружки від моїх акторських витівок просто в захваті», — розповіла актриса Людмила Жук.

— Спочатку було скрутно з реквізитом, — згадує акторка Наталія Яблунева. — Але секонд-хенд, запаси друзів і знайомих, наші золоті ручки зробили неможливе. Нині «КоМуЗа» пишається своїм вбранням. Особливо вечірніми сукнями.

На засадах самозабезпечення грунтується й репертуарна політика. Аматори — не профі. Куражу вдосталь, а майстерності й пам'яті бракує. Тому драматургів знайшли у своєму колективі, і відтоді п'єси пишуть спеціально під трупу. А цим може похвалитися не кожен справжній театр.

Насамкінець. Згідно з сучасними опитуваннями, 93% респондентів підтвердили, що їхнє уявлення про вік радикально відрізняється від батьківського. Британці вважають, що найщасливіший час в житті людини настає після п'ятдесяти п'яти років.

Хтось скаже: в нас інакше, ми живемо в скрутні часи. Але хіба бувають легкі часи? Усі покоління сповна випивають свою чашу. Якщо думати лише про негаразди, то ніколи не станеш щасливим. І хоч рецепти від актрис театру «КоМуЗа» не універсальні, прислухатись до тих, хто зумів зробити радіснішим своє життя, варто.

 
Олена ПЕЧЕНА
 для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua