"Афганістан: 27 років пам’яті"

16 лютого 2016

У День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та в річницю завершення виведення з Афганістану радянського обмеженого контингенту Президент Петро Порошенко, члени уряду, представники АПУ, столичної влади й громадськості вшанували пам’ять українських військових, які загинули під час бойових дій у тій гірській країні.

Глава держави поклав квіти до Меморіального комплексу громадянам України, що полягли в Афганістані, а воїни почесної варти встановили квіткову композицію в національних кольорах.

У тій війні також постраждало чимало українців.Фото з сайту dyvys.in

Разом з присутніми воїнами-афганцями Петро Порошенко вшанував пам'ять загиблих хвилиною мовчання. Після цього прозвучав Державний Гімн. Воїни почесної варти відсалютували зі зброї.

З нагоди річниці Президент виступив зі зверненням до українців. «Ми вшановуємо мужність воїнів, яким довелося нести нелегку військову службу під час локальних війн, що вирували у різних країнах світу, вкотре з глибоким сумом згадуємо тих, хто віддав тоді найдорожче — своє життя, — зазначив глава держави. — Тисячі наших земляків пройшли крізь вогонь боїв десятилітньої війни в Афганістані. Повернувшись додому, багато хто з них долучився до суспільних процесів розбудови незалежної України, захисту її суверенітету й територіальної цілісності. Особливо затребувані професіоналізм, військовий вишкіл та патріотизм ветеранів бойових дій нині, коли Україна протистоїть російській агресії».

Того самого дня Петро Порошенко взяв участь в урочистих зборах, присвячених річниці виведення радянських військ з Афганістану. Не залишився осторонь цієї дати й Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.  У його зверненні наголошено, що афганська кампанія була виснажливою і кровопролитною війною, яка забрала життя десятків тисяч військових і сотень тисяч цивільних людей.

«Солдати і офіцери, які повернулися з Афганістану, як ніхто усвідомили справжню ціну життя і миру, війни і смерті. Люди, які пережили загибель своїх друзів, бачили горе та руйнування і жахи війни, найменше хотіли її повторення. Але через роки багатьом із них знову довелося взяти до рук зброю — вже для захисту власної Батьківщини, своєї свободи, гідності і самого життя. Вони стали взірцем для молодих воїнів, прикладом мужності та героїзму на полі бою. Навіки пам’ять воїнам-афганцям, що полягли смертю хоробрих на сході України!» — наголошено в документі.

Вшановуючи учасників тієї війни, українці ще раз проголошують своє прагнення миру. Бо вони знають йому ціну й готові його обстоювати. «Ми не починали війн, не стріляли першими, не зазіхали на чужі землі, але до останнього подиху боронитимемо свою державу», — резюмував Прем’єр.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua