"Африканська чума докотилася до Рівненщини"

Інна ОМЕЛЯНЧУК
8 липня 2015

В урочищі Підкозли мисливських угідь Дубровицького району, за три кілометри від кордону з Білоруссю, збирачі ягід виявили дві туші диких кабанів. Експертиза  науково-дослідного інституту встановила причину смерті — африканська чума свиней.

Лісовий масив поблизу урочища оголосили карантинною зоною — встановлено два ветеринарно-міліцейські пости, ветеринарні та єгерські служби постійно обстежують територію.

Мисливці провели чотири загінних полювання, охопивши площу 500 гектарів. Однак відстріляти жодного звіра не вдалося, щоправда й трупів їхніх більше не знайшли. Так званий діагностичний відстріл триватиме на цих територіях до 1 серпня. Бо саме з цієї дати розпочнеться сезон полювання на кабана.

— Але до полювання ще треба дожити. Нині вживаємо жорстких заходів, аби локалізувати хворобу. Якщо чума пошириться по всій області, це будуть катастрофічні збитки. Діяти маємо швидко й ефективно — і не лише в цьому, а й у прилеглих районах, що потрапляють у зону ризику, — коментує ситуацію перший заступник голови Рівненської облдержадміністрації Юрій Приварський.

Тож до зони контрольованого нагляду увійшли ще чотири райони: Зарічненський, Володимирецький, Рокитнівський і Сарненський. У Дубровицькому  ветслужба наклала ще й заборону на продаж м’яса свинини в живій і в забійній вазі.

Начальник головного управління ветеринарної медицини в області Володимир Лазарчук називає дві ймовірні причини спалаху чуми: пожежі в Чорнобильській зоні, внаслідок яких кабан пішов у наш бік, та ягідний сезон (люди витіснили кабанів зі звичних ареалів, а ті пішли, зокрема в білоруські ліси). Адже саме в Білорусі кілька років тому фіксували африканську чуму свиней. Утім, каже фахівець, він і досі не знає, чи вдалося її остаточно побороти: адже Білорусь, на жаль, не інформує колег через Міжнародне протиепізоотичне бюро.

Що  робити людям зі свійськими тваринами?

Передовсім припинити  випаси, обмежити доступ до них і запровадити термічну обробку кормів, адже навіть у трупах, застерігають фахівці, вірус активний до 5 місяців!

А ось лісові ягоди, кажуть, цілком безпечні. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua