"Активісти стежать за дотриманням прав дітей із зони АТО"

Олена ОСОБОВА
13 квiтня 2016

Із Луганщини починається моніторинг дотримання прав дітей, які постраждали від збройного конфлікту. Активісти громадських організацій планують провести його спільно із представниками влади.

«Головне питання, яке нас цікавить: наскільки успішно дітей було переміщено, чи комфортно їм жити там, куди вони потрапили, — каже представник Харківського інституту соціальних досліджень Андрій Черноусов. — І тут ідеться не лише про Луганщину та Донеччину, адже їх переміщували також в Одеську, Харківську, Запорізьку та Дніпропетровську області. Крім того, плануємо створити команди, які відстежуватимуть ситуацію із правами дітей, які тут перебувають». В області вже проводять певну роботу в цьому напрямі. Працює координаційний штаб протидії гендерному насильству, створений за сприяння обласного департаменту соціального захисту населення. Реалізують проект Києво-Могилянської академії та Дитячого фонду «Здоров’я через освіту». Сенс його в тому, щоб вивести дітей, які опинилися в зоні бойових дій і втратили будинок, близьких, переселених у чужі для них міста, зі стану стресу і психологічної травми.

Адже для дітей, які постраждали в результаті конфліктів, що їх влаштували дорослі, важливі не тільки стіни будинку, їжа, вода, медикаменти, а й можливість розвиватися, мати перспективу. І саме від дотримання прав дітей залежить, як надалі складеться їхня доля.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua