"Актори, на сцену!"

Наталя ЗВОРИГІНА
5 травня 2012

ІГРИ МЕЛЬПОМЕНИ. Вперше за два десятиріччя престижний театральний фестиваль «Січеславна» пройшов у Запоріжжі.

Загалом у Запорізькому краї тільки нинішнього року проводять тиждень театрального мистецтва для дітей та юнацтва «Театр — дітям», II Міжнародний фестиваль театрального мистецтва «Данапріс» та Всеукраїнський фестиваль театрів ляльок «Лялькова веселка». А ще очікують на цікаві міжнародні форуми «Добрий театр», «Золота Хортиця» та інші неординарні події, зокрема постановку щонайменше 20 прем’єрних вистав.

— Щороку на Запоріжжі відбувається показ приблизно 1000 вистав, які відвідують понад 150 тисяч шанувальників театрального мистецтва, — розповідає начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Ірина Конарєва. — Тож з огляду на кількість та масштабність запланованих театральних заходів нинішній рік у Запорізькій області присвячуємо театру.

Фестивальна хода ювілейної «Січеславни» триватиме до кінця весни. Урочиста церемонія нагородження переможців запланована на 21 травня в Дніпропетровському музично-драматичному театрі ім. Т. Шевченка.

Запорізькі театри протягом 20 років брали активну участь у фестивалі. Гран-прі в 1994 році за виставу «Сто тисяч» взяв народний артист України Олександр Король, на той час художній керівник і головний режисер Запорізького обласного українського музично-драматичного театру ім. Щорса, у 2003 році Віктор Попов за виставу «День Святого Валентина» (муніципальний театр-лабораторія «Vie»), спеціальний диплом та бронзову статуетку Гран-прі «Січеславна-2007» було присуджено за героїчну легенду «Тарас Бульба» за повістю М. Гоголя — обласному академічному українському музично-драматичному театру ім. В.Г. Магара за мистецьке втілення ідеї пробудження патріотичного духу нації, єднання українського народу.

Нині цей театр представляє на конкурс кілька вистав: «Загублена любов» за мотивами повісті Т.Г. Шевченка «Наймичка», «Театр» за твором С. Моема та «Розпусник» за п’єсою сучасного французького драматурга Е.-Е. Шмітта про відомого діяча епохи Просвітництва Дені Дідро.

Постійним учасником «Січеславни» став і Запорізький театр ляльок. У різні роки його актори також були удостоєні нагород. Сьогодні цей колектив представив на суд журі казку «Козацька сила».

— Для нас це не тільки прагнення посісти певне місце, а й бажання почути зауваження фахівців, професійного журі, — зазначила художній керівник театру Наталія Соколовська.

У фестивалі також беруть участь творчі колективи Запорізького театру молоді, муніципального театру-лабораторії «Vie», театру-кабаре «Олександрівський повіт». Запорізька програма фестивалю не обмежується лише театральними постановками. В її рамках відбудеться «круглий стіл», де театральні митці обговорять фахові питання, актори з Москви та Києва проведуть майстер-класи для запорізьких колег. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua