"Американські вчені працюють над створенням протезів для очей"

20 серпня 2012

ВІДНОВЛЯТЬ ЗІР. Відновити зір за допомогою електроніки прагнуть учені Стенфордського університету.

Початок революції в офтальмології поклав винахід Джіма Лудіна. Його роботи нагадують кіборгів з фільму «Термінатор». Він створив фотоелектричний чіп, завширшки в 1,3 людської волосини. Він стане основною частиною протезу.

«Пошкоджена сітківка ока не може сприймати світло. Чіп відновлює здатність сітківки бачити світло», - розповідає дослідник Стенфордського університету Джім Лудін.

Спеціальні окуляри, немов камери, знімають відео картинку зовнішнього світу, трансформують її в інфрачервоне лазерне світло і передають на чіп, імплантований у сітківку ока. Далі чіп завдяки електриці стимулює пошкоджений орган і дає можливість сітківці відновити деяке візуальне відчуття.

«Це ніби дистанційний пульт телевізора. Коли ви перемикаєте канали, той спрямовує сигнал. Ви не бачите сигналу, а телевізор бачить. Так само в нас. Око не бачить фотонів, але чіп сприймає їх і трансформує в електричний сигнал», - розповідає професор офтальмології Стенфордського університету Даніель Паланкер.

Досліди на щурах довели, що нейрони очей підхоплюють електричні сигнали і доносять до мозку зображення. Головна проблема нині – підвищити чіткість зображення.

«Як тільки ми отримаємо докази, що картинка в очах пацієнта гарна – ми одразу почнемо лікувати людей. Ми маємо переконатися, що пацієнти зможуть безпечно пересуватися і не становити небезпеки для суспільства», - каже дослідник Стенфордського університету Джім Лудін.

Нині мільйони людей втратили зір через пігментну дегенерацію сітківки. І з сучасних медичних методів найближче до повернення зору наблизилося саме електронне протезування.

ICTV



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua