"Американські вчені розгадують «собачі думки» "

10 травня 2012

БРАТИ НАШІ МЕНШІ. Група американських вчених з університету Емері (Emery University) в Атланті має намір за допомогою магнітно-резонансних томографів довідатися, про що думають наші чотириногі друзі, повідомляє газета Los Angeles Times.

«Ми прагнемо до того, щоб у підсумку зрозуміти природу відносин між людиною і собакою з людської точки зору. Господарі вважають, що чотириногі вихованці їх люблять. Вже скоро ми розгадаємо, чи люблять вони саме нас або їжу, яку ми їм даємо», - пояснив завдання науковий керівник дослідницької групи Грегорі Бернс.

За його словами, біологи вперше зможуть провести дослідження «собачих думок» завдяки спеціальній тренуванні чотириногих, які добровільно встрибують на установку і можуть зберігати нерухомість протягом необхідних 10-15 секунд. Раніше для дослідження собачого мозку тваринам вводили наркоз, пригнічуючи тим самим сигнали мозку.

«Найважчим було навчити собак не реагувати на клацання томографа», - зізнається Г. Бернс.

Вчені мають намір з'ясувати, як собаки впізнають своїх господарів - по зовнішньому вигляду або по запаху, чи розуміють вони мову, а також перевірять міру їх співчуття досить незвичайним способом: фотографію власника будуть на очах собаки протикати гострою голкою і стежити за викликаною реакцією.

Бюджет цього наукового дослідження не називається.

РИАНОВОСТИ 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua