"Ангел скорботи на честь загиблих пілотів"

Павло КУЩ
12 травня 2016

За околицею села Пришиб Слов’янського району на Донеччині днями відбувся суботник на місці падіння літака Ан-30Б Повітряних сил України, який влітку 2014 року збили в небі над Слов’янськом. Місцеві жителі, а також приїжджі активісти зі Слов’янська, Святогірська і Краматорська висадили дерева, розчистили і почали готувати цю територію для встановлення тут пам’ятника загиблим пілотам — меморіалу «Скорботний ангел».

Надвечір 6 червня повітряна драма відбувалася на очах багатьох слов’янців. Люди згадують, що проросійські бойовики незаконних збройних формувань, які загарбали місто, зробили по літаку два постріли. Від першої ракети Ан-30Б зумів «утекти», але друга влучила в ціль на висоті понад 4 кілометри. Охоплений вогнем і димом, літак почав стрімко втрачати висоту ще в межах Слов’янська, однак члени екіпажу, яким командував полковник командир ескадрильї «Блакитна стежа» Костянтин Могилко, ціною власних життів зуміли «дотягти» пошкоджене повітряне судно до безлюдного місця за межами населеного пункту. На жаль, намагання здійснити аварійну посадку завершилися потужним вибухом на схилі крейдяної гори. Тоді загинули четверо пілотів. Усього з восьми членів екіпажу вижили тільки троє, які за наказом командира встигли залишити літак. Як відомо, наприкінці червня 2014 року глава держави підписав указ про присвоєння командирові екіпажу Ан-30Б Костянтинові Могилку звання Героя України (посмертно).

Місцеві активісти мають у травні провести ще два суботники для впорядкування пам’ятного місця, а сам меморіал «Скорботний ангел» заплановано відкрити  5 червня.    



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua