"Ангели йдуть у бій за Луганщину"

Олена ОСОБОВА
19 грудня 2015

Напередодні Дня Cвятого Миколая кремінський Музей ангелів вирушив у подорож — відкрив першу виїзну експозицію у Рубіжному та провів у тамтешній середній школі № 2 незвичну миротворчу акцію.

«Наш музей недарма називають «музеєм на крилах», — розповідає організатор незвичайної акції, керівник громадської організації «Громадянський корпус» в Луганській області Олена Стеценко. — Ми починаємо відвідувати міста української Луганщини і пропонуємо дітям вимушених переселенців написати побажання одноліткам, що через певні обставини опинилися на окупованій території нашого краю. Для нас дуже важливо, що цю ідею благословив владика Сєверодонецький та Старобільський, архієпископ Никодим. До тих миролюбних листів додамо ще й пряникових янголів і знайдемо можливість передати подарунки та листи адресатам».

Чому задумали таку сміливу акцію? Річ у тім, що десятирічна Поліна Туфекчі, яка й придумала збирати колекцію ангелів та передала музею кілька перших крилатих фігурок, упевнена: «Я сказала мамі, що від нас відлетіли всі ангели, тому в Луганській та Донецькій областях почалася війна. А коли ангели повернуться — знову настане мир. Тому мені захотілося повернути ангелів у наш край, зібравши їх із багатьох куточків світу», — каже дівчинка.

Мрія Поліни вже почала втілюватися — місяць тому у Кремінній відкрили Музей ангелів. Його створення підтримали багато людей, зокрема й легендарна льотчиця Надія Савченко. Її сестра Віра передала організаторам музею книгу, яку Надія написала в ув’язненні, й фігурку, що вони зробили разом для новорічної ялинки у 2009 році. А першими «крилату» ініціативу підхопили жителі Луганщини, які тепер проживають у Вінниці та Одесі, Полтаві та Києві, — це для них можливість передати на рідну землю хоча б маленьку вісточку миру. Тож у колекції вже понад п’ять сотень фігурок — це і власноруч зроблені янголятка, й ті, яким пощастило вціліти після бойових дій на Донбасі. Є подарунки з Чернівецької області, з Одеси та Італії.

У музеї розмістили карту України, аби відзначати на ній міста й села, звідки надходять майбутні експонати. Організатори вважають, що таким чином діти зможуть більше дізнаватися про Батьківщину, і таке вивчення «ангельської» географії нашої країни допоможе її об’єднанню. Долучитися до цієї ініціативи може кожен охочий. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua