"Аптечного ажіотажу не передбачається"

9 жовтня 2012

МЕТА

Сезонні респіраторні захворювання цьогоріч не повинні заскочити зненацька  

На порозі періоду загострення грипу та ГРВІ влада вжила необхідних заходів. «Уряд завчасно ухвалив потрібні рішення і постійно тримає це питання на контролі», — наголошує Микола Азаров. — У першу чергу це стосується забезпеченості лікувальних установ і аптек необхідним запасом противірусних препаратів, захисних масок, оксоліновою маззю, вітамінами». Про це Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив під час традиційного спілкування на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук.

Профільне міністерство постійно відстежує та регулярно інформує уряд про ситуації, пов’язані з можливою епідемічною небезпекою, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. 

Україні також до снаги з часом повністю забезпечувати себе енергоресурсами. Для цього є запаси власного газу і вугілля, але головне — знайти кошти для їхнього видобутку. Крім звичного нам природного, є запаси газу в сланцевих родовищах. Головне — забезпечити їхню експлуатацію. «А для цього необхідні великі затрати. Світова практика свідчить: щоб збільшити на 1 млрд кубометрів видобуток газу, потрібно затратити приблизно 1 млрд доларів», — пояснив Микола Азаров. На його думку, цього можна досягти протягом 15 років.

У нас є дуже великі запаси вугілля. «На жаль, гірничо-геологічні умови видобутку нашого вугілля досить складні. І тому необхідні нові технічні та технологічні розробки. Але в найближчі роки ми можемо забезпечувати себе потрібною кількістю вугілля, за винятком деяких імпортних коксівних марок», — резюмував Прем’єр.

Уряд розробляє програму розвитку тих населених пунктів, де за останні 20 років закрито або ліквідовано бюджетоутворюючі підприємства, — шахти, цукрові заводи, швейні фабрики тощо. Повноцінне функціонування таких населених пунктів — дуже велика і серйозна проблема. Метою програми є створення умов для розміщення там підприємств, які могли б надати робочі місця. Для цього, за словами Миколи Азарова, необхідна велика державна підтримка в плані підведення мереж, виділення земель тощо.

Необхідний запас ліків від грипу мають усі аптеки. Фото з сайту visualrian.ru

Розв’язанню проблеми розвитку депресивних територій сприяє і реалізація інвестиційних проектів, які зараз розробляють місцеві органи влади. Прикладом успішної реалізації інвестпроекту є будівництво заводу з виробництва ядерного палива в селищі Смоліне Кіровоградської області. «Оскільки це був міждержавний проект, ми включили там пункт, за яким 10% кошторисної вартості заводу повинно бути спрямовано на соціальний розвиток населеного пункту. Йдеться і про школи, лікарні, дороги, житло, але це, ще раз підкреслюю, міждержавний проект. Там же, де мова про залучення приватних інвестицій, необхідний підхід, що враховує інтерес інвестора», — сказав Микола Азаров.

Він назвав гідним для наслідування досвід Кіровоградщини і в іншій сфері, доручивши Міністерству соціальної політики вивчити функціонування в області мережі соціальних магазинів. На підставі цього аналізу уряд ухвалить рішення про створення таких магазинів в інших регіонах.

«Вводиться соціальна картка, яка в цьому магазині дає право на знижку. Мінімізуються витрати на оренду приміщення та інші складові торговельної надбавки. Керівництво області домовляється з постачальниками про реалізацію товарів за цінами, практично рівними собівартості плюс транспортні витрати. Усуваються «накрутки» посередників. Зрозуміло, у цьому магазині не можна купувати продукти мішками і десятками кілограмів — там діють обмеження», — сказав Прем’єр.

Микола Азаров відреагував і на пропозицію координатора громадської ініціативи «Студентський захист» Андрія Черних: «Я згоден призначити студентського президента своїм позаштатним помічником. Важливо, щоб він реально представляв всіх студентів або, принаймні, більшість». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua