"Арафат проти Траяна"

Оксана ГОЛОВКО
18 сiчня 2012

ПРОТЕСТИ. У Бухаресті та інших містах Румунії вже кілька днів тривають вуличні акції з вимогою відставки президента країни Траяна Бесеску. Проти мітингувальників, часом  «озброєних» петардами,  влада виставляє  спецпідрозділи жандармів, екіпірованих  щитами, кийками та балонами зі сльозогінним газом.

Збудником хвилі демонстрацій стала відставка популярного медика родом з Палестини Раєда Арафата. Лікар приїхав до Румунії ще у 1980-х. Він  — відома і шанована особа завдяки низці ініціатив, які поліпшили ефективність системи швидкої медичної допомоги.

Однак тиждень тому доктор Арафат добровільно полишив  посаду заступника міністра охорони здоров’я через низку критичних заяв на його адресу з боку чинного президента Румунії. Ця дискусія  виникла на тлі планів румунського уряду частково приватизувати систему охорони здоров’я.

Хоча Басеску вже оголосив, що відмовляється від непопулярної реформи, це не заспокоїло демонстрантів, повідомляє Бі-Бі-Сі. Люди  висловлюють  невдоволення падінням загального рівня життя і, зокрема, скороченням зарплат, заморожуванням пенсій тощо. Тепер їхні гасла  — відставка президента і дострокові вибори.

На вимогу кредиторів з МВФ уряд знизив зарплати в держсекторі на 25%, пенсії — на 15%, згорнув низку соціальних програм і скоротив сотні тисяч держслужбовців.  Проти «соціального геноциду» вже подали голос і румунські профспілки.

І хоча місцевий уряд провів термінове засідання у зв’язку з хвилею маніфестацій, за підсумками якого прем’єр Еміль Бок закликав демонстрантів відмовитися від насильства і  перейти до діалогу, та доки  офіційні джерела продовжують стверджувати, що  заворушення в Бухаресті почали молоді футбольні хулігани й, мовляв, саме цих ініціаторів  заарештувала поліція, заклик цей навряд чи буде почуто.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua