"Аргументи для сепаратистів"

22 липня 2015

Напередодні засідання Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Президент Петро Порошенко провів нараду з представником України у цій групі Леонідом Кучмою та представниками нашої країни в робочих підгрупах з політичних, безпекових, соціально-економічних та гуманітарних питань. Він попросив вітчизняну сторону аргументовано роз’яснити в Мінську суть заходів, які вживаються Україною. Передовсім, це конституційні зміни в частині децентралізації. Членам підгрупи з політичних питань глава держави радив наголосити, що подальше результативне обговорення теми організації місцевих виборів в окремих районах Донбасу можливе лише після надання чіткої заяви про відмову від намірів проводити псевдовибори 18 жовтня та 1 листопада, адже торішні фейкові волевиявлення тамтешніх жителів 2 листопада де-факто зірвали виконання мінських домовленостей.

Підгрупі із соціально-економічних питань важливо домовитися про відновлення водопостачання на чотирьох об’єктах в Донецькій та двох — у Луганській областях. «Для нас пріоритет — полегшити життя українцям, які опинилися на окупованій території, і ці об’єкти можуть в подальшому спільно використовуватися», — цитує слова Президента його прес-служба.

Окремо йшлося про потребу швидше відкрити гуманітарно-логістичні центри та передбачити можливість функціонування мобільних банківських установ, де люди зможуть купити їжу та ліки за цінами, нижчими, ніж на окупованих територіях.

Нині, за словами Петра Порошенка, головне завдання — знайти консенсус, щоб невідкладно звільнити всіх незаконно утримуваних громадян України, включно з Олегом Сенцовим та Надією Савченко.

«Уся українська та міжнародна гуманітарна допомога має надходити виключно через контрольовані Україною ділянки кордону з повним митним оформленням», — це наступне завдання Петра Порошенка. Продовжуючи тему, він відзначив доцільність долучення представників таких провідних міжнародних організацій, як Міжнародний Комітет Червоного Хреста та Управління Верховного комісара ООН з питань біженців до роботи мобільних груп з контролю гуманітарних вантажів. «Треба зробити це якнайшвидше, аби не допустити криміналізації цих товарних потоків», — додав глава держави.

А членам підгрупи з безпекових питань слід звернути увагу на істотне погіршення ситуації на Донбасі за останні дні внаслідок підвищеної інтенсивності обстрілів та провокацій незаконних збройних формувань так званих Донецької і Луганської народних республік. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua