"Астероїд, який знищив динозаврів, збагатив Землю рідкісними металами"

29 лютого 2020

Вчені виявили в океанічних глинах, що сформувалися близько 66 мільйонів років тому, позаземний іридій та інші метали, які могли поширитися на планеті після зіткнення з гігантським астероїдом. Вік породи збігся з часом великого крейдо-палеогенового вимирання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені заглянули в середину скам'янілих яєць динозаврів

Японські вчені з Університету Цукубі вивчили склад глин у данському районі Стевнс-Клінт. Шар на межі крейдяного періоду і палеогену виявився збагачений міддю, свинцем, сріблом, цинком, галієм і миш'яком. Поруч з ними дослідники виявили іридій, який має космічне походження.

Збіг за віком з ударною подією, віддзеркаленням якої є кратер Чікшулуб на півострові Юкатан, навели вчених на думку, що збагаченння халькофільними елементами пов'язана з астероїдом, який викликав загибель динозаврів.

Метали, кажуть вчені, виявилися в хмарі випарів і пилу, які на кілька років огорнули Землю після зіткнення з гігантським астероїдом. Пізніше речовини осіли в океан і відклалися в глинах.

Як уже повідомляв "Урядовий кур'єр", на Землі жили динозаври менші за горобця. Сліди крихітного динозавра, який своїми розмірами нагадував горобця, виявили вчені на території Південної Кореї.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua