"Астронавти NASA вперше зібрали в космосі урожай редиски"

4 грудня 2020

Кейт Рубінс зібрала редиску, що виросла в середовищі Advanced Plant Habitat © NASA

У рамках експерименту Plant Habitat-02 (PH-02) NASA вирощує рослини в орбітальній лабораторії. Вчені намагаються визначити, які рослини краще всього розвиваються в умовах мікрогравітації. У майбутньому ця інформація стане в нагоді для планування тривалих польотів, під час яких астронавтам буде потрібнерізноманітне і збалансоване харчування.

 

Астронавт NASA Кейт Рубінс 30 листопада зібрала перший врожай редиски на борту Міжнародної космічної станції (МКС). Вона загорнула рослини у фольгу і помістила їх у холодне сховище для відправки на Землю в 2021 році, повідомляє Astrobiology Web.

 

Дослідники вибрали редиску, тому що, по-перше, вона добре вивчена біологами, а по-друге, овоч росте лише 27 днів. Крім того, овоч багатий на поживні речовини і генетично схожий на арабідопсис – квітучу рослину з сімейства капустяних, за якою вчені вже спостерігали в умовах мікрогравітації.

 

Експеримент NASA дозволить фахівцям визначити оптимальний догляд за рослинами для кращого врожаю. Вирощування в космосі редиски практично не вимагало особливих зусиль, відзначають астронавти. Вчені NASA планують до кінця десятиліття досліджувати можливості для вирощування рослин на Місяці.

 

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua