"Атестатів вистачить на всіх"

Катерина МАЦЕГОРА
23 квiтня 2016

Під час чергової години запитань до уряду найдовше тримала слово міністр освіти і науки Лілія Гриневич. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман лише доручив правоохоронним органам розібратися зі звинуваченнями на адресу міністра фінансів Олександра Данилюка щодо наявності у нього офшорних компаній. Він вважає, що за свої дії в попередні періоди міністр має дати пояснення. «Питання не у відставці — якщо були порушення, то за це треба відповідати», — означив позицію глава уряду. Він також не припускає призначення Юрія Зюкова, нинішнього радника міністра енергетики та вугільної промисловості, на посаду заступника міністра за умови підтвердження інформації про його співпрацю із сепаратистами Донбасу.

Віце-прем`єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко говорив про розвиток програм енергоефективності в Україні та про додатковий резерв зміцнення економіки, оскільки йдеться про величезний ринок у 40 мільярдів євро і близько 100 тисяч робочих місць. Окрім цього, розвиток ринку енергоефективності дасть змогу скоротити тиск на платіжний баланс обсягом не менш ніж два мільярди євро на рік та обсяг фінансування програми субсидій. Наступного тижня уряд має презентувати план посилення ринку технологій енергоефективності.

Після того як Голова Верховної Ради Андрій Парубій закликав уряд внести до парламенту законопроект щодо професійної освіти, оскільки цього вимагають понад 25 тисяч людей, які підписали відповідну петицію до ВР, міністр освіти і науки почала свій виступ. Лілія Гриневич заявила, що наступного пленарного тижня Верховній Раді запропонують розглянути новий закон про професійно-технічні навчальні заклади. В цьому питанні потрібен системний підхід і зміни до Бюджетного кодексу. Вона пропонує спрямовувати кошти з місцевого бюджету на професійну підготовку лише для тих професій, які необхідні для комунального господарства, обслуговування місцевої інфраструктури.

Потім міністр попросила парламентаріїв ухвалити рішення стосовно додаткового фінансування на проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 30 мільйонів гривень та ухвалити до кінця поточної сесії закон про освіту.

Лілія Гриневич запевнила присутніх, що випускники шкіл вчасно отримають документи про освіту. Цього року 441 тисяча осіб матимуть атестат про загальну середню освіту, і також буде 327 тисяч випускників 9-х класів. Її слова передає УНІАН: «Нам довелося зробити перші антикризові заходи — ми ухвалили постанову Кабінету Міністрів, яка повертає перевірений механізм, і при цьому ще заощаджуємо бюджетні кошти».

Вона окремо пообіцяла усунути найближчим часом бюрократичні перешкоди під час закупівлі шкільних автобусів. Місцеві адміністрації мають надати на цю потребу 50% зі своїх бюджетів. Для районів, які не в змозі надати такі суми, показник буде зменшено.

А ще, на думку міністра, слід сприяти створенню мережі приватних дошкільних закладів. Міносвіти співпрацюватиме з МОЗ, аби затвердити нові санітарні правила і розблокувати створення мережі приватних дошкільних закладів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua